A családi életet, a házasságot, mint élethivatást ünnepeltük szeptember 7-én Csíksomlyón egy családos zarándoklat formájában. A Pasztorális Bizottság és a Családpasztorációs Központ hívására több mint harminc helységből jelentkeztek be családok az egyházmegye teljes területéről, megtöltvén a kegytemplomot.

Az esküvőn azt ígérjük egymásnak, hogy minden körülményben együtt akarunk haladni, ezt erősítette meg a hivatások éve mottója is: „Követlek téged, bárhová mész” (Lk 9,57), mely felhívás arra is hogy egymást erősítve, kiegészítve az isteni szeretet hívását kövessük.
A zarándoklat a házasságnak is hasonlata, hiszen egy szeretetben és szabadságban, örömmel vállalt hívással kezdődik. Az út szép tájakon vezet, időnként gyönyörű kilátással. Vannak szakaszok, amikor kövessé, meredekké vagy csúszóssá válik az út, ilyenkor egymást segítve tudunk haladni tovább, türelmet gyakorolva. A zarándoklaton nem vagyunk egyedül, a társaink bátorítására is számíthatunk, akik ugyanúgy úton vannak a közös cél felé, kitartásra buzdítanak az eső, köd idején is, s felhívják figyelmünket az apró szépségekre, amit Isten meg akar mutatni nekünk az út során, hogy érezzük mindig hogy „aki zarándokol jó úton van”.

Márton Áron püspök főtéri szobra mellől, papi áldással indultunk, útközben Mária-énekekkel, a világosság rózsafüzér titkain elmélkedve, tudatosítva azt hogy Jézus a Kánai menyegzőn tett csodája a mi házasságainkban is megtörténik, a mi kapcsolatunk és családi életünk által is hirdeti Isten országát, mutatja meg a világnak dicsőségét és mindig erősít, táplál, éltet az Eukarisztia által. Az út megható állomása volt a gyermekeink megáldása, illetve az, hogy a gyermekek is megáldották szüleiket.

A szentmisét számos pap koncelebrálásával Pál József temesvári püspök mutatta be, aki a prédikációban az élet sok területére kitért.
– Isten mindenkit hív – mondta- és azok, akik jelen vannak, azok válaszoltak erre a hívásra, s hűségesek is voltak ennek a hívásnak a követésében. Gyermekeinket sok mindenre neveljük-mondta: az értelmüket, testüket, de fontos neveljük az akaratukat is hogy hűségesek, kitartóak legyenek a hitben is, az Istenre figyelésben. Amint Mária befogadta Istent, és ez teljesen betöltötte életét, úgy gyerekeink is tőlünk tanulják el hogy jó dolog az Istennel járni, így általunk is lesz egészséges és növekedik az egyház.

Nézzük meg hogy abban, ahogy használjuk időnket, pénzünket van-e Istennek helye, tetteinkben mi az, ami lappangóan, de elvisz Istentől, hol keletkezik életünkben légüres tér, amit a világ foglal majd el. Döntést kell hoznunk, tudatosan dönteni Isten mellet, minden nap tudatosan dönteni párom mellet, mert ha ezt nem teszem, akkor langyos halál lehet a vége. Házaspárként, családként arra vagyunk híva, hogy a Szentháromság egységének a jelei legyünk a világban – emelte ki a főpásztor.

A szentmisében felajánláskor családok hozták elő az oltárhoz a gyertyát, Szentírást és jegygyűrűket – felajánlva egész életüket. A liturgia keretében a házaspárok ünnepélyesen megújították házastársi elköteleződésüket, s ehhez páronként személyre szóló, püspöki áldásban is részesültek.

A közös agape után a székelyudvarhelyi Péter Júlia és Albert osztotta meg a párokkal a saját házasságuk mindennapi küzdelmeit és szépségeit. A család az önnevelés terepe, gyermekeink kiváló tükröt tartanak elénk, s ezt az egymás közti kapcsolatban is folyamatosan tanuljuk, néha úgy hogy „megtizedelem magamat, hogy nem menjek az agyára”. Példákat hallottunk arról hogyan segíthetjük egymást a gyengeségek leküzdésében, a lelki sebek gyógyulásában, megtanulni „jól hallani” a másikat, eljutva oda, hogy értékké váljon a különbözőség.

A párok kis csoportokban folytatták a példák sorát, immár saját tapasztalataikat téve közösbe. Beszéltek arról hogy férjük/feleségük miben gazdagította életüket, mi az, amiben szeretnének fejlődni hogy családjuk még inkább az isteni szeretet hordozója legyen, de arról is beszéltek hogy milyen magatartásformák szűrődnek be a a családi életbe, amelyek eltávolítanak Krisztustól.

A családi zarándoklat Magyarország Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért felelős Államtitkársága, valamint az Osthilfe Linz és a Pro Educatione szervezetek támogatásával valósulhatott meg. Sokan arról számoltak be, hogy első alkalommal vettek részt ilyen programon, ahol a házasságukról tanulhattak, arról beszélhettek, s mindezt másokkal közösségben, Isten jelenlétében ünnepelve. Bakó Marika

A zarándoklaton készült fotókat ITT nézhetik meg (Hála és köszönet Geréd Zsoltnak a munkájáért!). A Duna TV Katolikus Krónika című műsorának összeállítása ITT, az M1 Élő Egyház műsorának híradása ITT látható.

A résztvevők elménybeszámolóiból:

Először is a jó Istennek akartunk hálát adni mindazért a három évért, amit együtt tölthettünk, és hitünk megerősödéséért, nemzetünk fennmaradásáért, Erdélynek a békéjéért, a jövő nemzedékért.  (Illyés-Kántor Zoltán, Görgényüvegcsűr)

Élmény volt itt lenni, főleg az, hogy az egyházmegyénk egységben mutatkozott meg, hogy tényleg mindenhonnan jöttek családok ezért az egy célért, hogy a hivatás évében mi mint családok ünnepeljük meg a hivatásunkat, a családos hivatást. (Molnár Izabella, Székelykál)

Nagy élmény volt, főleg hogy idén ünnepeltük a tízéves házassági évfordulónkat, úgyhogy nagy kegyelem volt részt venni ezen a szentmisén. (Bara Annamária, Csíktaploca)