Január 14-én, szombaton tapasztalatcserére gyűltek össze a székelyudvarhelyi Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban a „Boldogabb családokért” iskolai programban részt vevő önkéntesek. A téma ezúttal a tisztaságra nevelés volt.

A ráhangolódást segítő imádság és játékok, valamint a bemutatkozás után a délelőtt folyamán a huszonöt résztvevőnek Simó Irma klinikai pszichológus, mentálhigiénés szakember a tisztaságról, mint életstílusról beszélt.

Délután a munka során tapasztalt örömeiket, élményeiket osztották meg egymással a jelenlevők, a felmerülő kérdéseikre keresték együtt a válaszokat, vagy egy-egy jó módszert osztottak meg egymással. Az egésznapos rendezvény szentségimádással és szentmisével zárult.

Simó Irma klinikai pszichológus, mentálhigiénés szakember kérdésünkre elmondta: a tisztaságot elsősorban életstílusnak, szemléletmódnak tekinti, fontos a kérdést családosként, de egyedülállóként, elváltként, özvegyként is jól megközelíteni.

A szakember az önkénteseknek arról is beszélt, hogy a fiatalokat hogyan lehetne meghívni arra, hogy egy életprogramot próbáljanak megvalósítani: jó lenne, ha már 11-14 évesként jó célokat fogalmaznának meg annak kapcsán, hogy hogyan készüljenek a házasságra, megismerjék a testüket, olyan módon bánjanak vele, hogy később ajándékba tudják adni, ugyanakkor azt ajándékként is tudják fogadni majd a társuktól.

– Amikor neveltek, amikor bementek egy-egy osztályba, amikor fiatalokkal dolgoztok, jó ha tudjátok, hogy gyakran nehéz dolgok vannak a lelkükben, időnként megdöbbentő történeteik vannak. Talán nem is gondoljátok, hogy miken mentek át, miért olyan furcsák, hisztisek, agresszívek, érdektelenek, miért vannak annyira kiégve – figyelmeztetett a pszichológus.

– A tisztaság témát elsősorban az Istennel való hiteles és bensőséges kapcsolatnak a függvényében kell megközelíteni. Nem a tiltás a cél, hanem inkább annak a tudatosítása, hogy amire irányítjuk a tekintetünket, az meg fog határozni: úgy az egymáshoz, mint az önmagunkhoz való viszonyunkat. Amilyen műsorokat, filmeket nézünk, amilyen képeket látunk, az nagymértékben befolyásolhat és el is választhat minket Isten szeretetétől – mondta el Simó Irma, hozzátéve: a cél az, hogy a diákok a saját korosztályuknak megfelelően megértsék, hogy Isten mire hívta el őket, mi az az ajándék, amit a Teremtő a szexualitáson, a tisztasággal átitatott életmódon keresztül át szeretne adni az embereknek.

– Azoknak, akik tisztán élnek és tisztán készülnek a házasságra, minden segítséget, lehetőséget, igét, tanúságtételt, közösséget meg kell adni, hogy tudja: jó úton jár. A többiekkel, akik már túl vannak már az első szexuális tapasztalatokon, azt kell megéreztetnünk, hogy van újrakezdés, van remény, élhetnek „második szüzességben”.

Sok zavaros hang van a világban, rengeteg kép és hang árasztja el a fiatalok tudatát, homályosítja el a tekintetüket, tölti meg a fülüket és ezért szükségük van olyan biztos és tiszta, Istennel kapcsolatos üzenetekre, álláspontra, ami biztonságot ad nekik ebben a zűrzavaros, bizonytalan és vegyes értéket közvetítő világban. Felelősségünk, hogy mi, akik a tiszta üzentet próbáljuk közvetíteni nekik, hallassuk a hangunkat, hogy ők kapaszkodót találhassanak. Egy olyan ösvényt, amely életképes, egészséges, Isten igazságát tükrözi, nem megalkuvó, mégis irgalmas és együttérő.

Biztató volt látni azt is, hogy nagyon sok önkéntes volt itt, több régióból. Reménységre ad okot, hogy vannak családos nők és férfiak, akik ebben a témakörben elkötelezetten szeretnék tenni a dolgukat az egyházmegyében – összegzett a szakember.

Péter Júlia székelyudvarhelyi önkéntes szerint egymás tapasztalatának a meghallgatása mindig egy többletet tud hozni a hétköznapokba.

– Egy olyan rohanó világban élünk, ahol az önkéntesség, az önkéntesekért végzett szolgálatot nagyon tudatosan meg kell harcoljuk. Ebben kaptam megerősítést, hogy merjek erre időt szánni a hétköznapjaimból – összegzett Péter Júlia.

A tapasztalatcserén résztvevő Borbély Zsuzsa elmondta: nagyon sok hasznos információval, ötlettel gazdagodott, feltöltődve, új erőre kapva indult haza, hogy a tanultakat átadhassa otthon, az ifjúsági csoportban.

– Sikerült felvérteznem magam rengeteg új információval, feladatokkal, példával, használható anyaggal, „ütős mondatokkal”. Hasznosnak ítélem az előadó által megközelített témát, aki egy pillanatig se tévesztette szem elől az Isten iránti szeretet fontosságát, és meghatározó erejét, valamint segítségét. Sokat jelentettek számomra a kollégák, társak által megfogalmazott tapasztalatok, ötletek, meglátások is. Jó azt látni, hogy mindannyian ilyen erőbedobással veszünk részt ebben a programban, és, hogy egyre többen érezzük szívügyünknek azt, hogy fiataljaink halljanak, tájékozódási lehetőségeket kapjanak bizonyos témákban, melyek nagyon fontosak, valamint segítséget nyújtanak a boldogabb családi életük eléréséhez megtett útjukon – tette hozzá a székelyvarsági önkéntes. (Kertész Tibor)

Az eseményen készült fotók ITT, a szintén ez alkalommal készült hangulatvideó ITT tekinthető meg.

A résztvevők beszámolóiból:

Mivel az időpontnál egy kicsit hamarabb érkeztünk és még zárt ajtók fogadtak, Jézus kinyittatta háza ajtaját és bemehettünk, hogy vele kezdjük ezt a tartalmas és szép napunkat. Jó volt az Ő jelenlétében megpihenni, elcsendesedni és neki felajánlani a fiataljainkat, gyerekeinket, akiket ránk bízott – nem kis felelősséggel együtt.
A bemelegítő körben jó volt találkozni a régi illetve új munkatársakkal, igaz voltak akiket hiányoltam a körünkből, de annál jobban örvendtem az új és lelkes arcoknak .
Nagy érdeklődéssel vártam Simó Irma pszichológus előadását a tisztaság témáról és már az elején kiderült, hogy elég sokoldalú és kényes témához nyúltunk. Nagyon tetszett és sokat segített, hogy nagyon közvetlen és nyitott személyiség volt, aki sok személyes tapasztalatát osztotta meg velünk, így mi is jobban megértettük, hogy minden személyt külön odafigyeléssel kell kezelnünk, nem tudva, hogy mi volt az illető élettörténete. Azt is éreztem hogy ezt a munkát csak úgy lehet végezni, ha nagyon jó és mély kapcsolatunk van a jó Istennel, ahogy az előadónak is. Felelősségünk óriási a fiataljaink között, hogy kellő időben legyenek tájékoztatva egy-egy témában. Jó volt érezni és tudni, hogy nem vagyunk egyedül, akik meg kell küzdjünk ezzel a felgyorsult világgal, vannak akik hasonlóan gondolkodunk, cselekszünk és a legfontosabb talán az, hogy ott van a mi segítségünk, Jézus Krisztus,  akire mindig hivatkozhatunk.
A munkatársak ötletei, a beszélgetések, Júlia frappáns humora, ötletei, kicsi Etele nyugissága, a finom ételek, Marika jó szervezőkészsége, pontossága  nagyon széppé tették a napomat.
A program zárópontja a szentmise és a szentségimádás volt, ahol megerősítést kaptam a miséző papbácsinak a családi élet szépségéről, felelősségéről és áldásairól szóló elmélkedéséből. Fáradtan, de annál nagyobb belső erővel indultunk haza, hogy majd megújult erővel és a kapott tudással szolgáljuk fiataljainkat.
(Lakatos Éva, Kézdivásárhely)
***

 

 

Nagy öröm volt számunkra, hogy részt vehettünk a “Boldogabb családokért” program januári tapasztalatcseréjén. Jó volt újra találkozni a régebbi ismerősökkel, és megismerni az új önkénteseket. A vidám bemelegítő játékok segítettek a jó hangulat megteremtésében, ami után alkalom nyílt egy rövid ismerkedésre páros beszélgetés formájában önkéntes társainkkal.

Élmény volt Simó Irma mentálhigiénés szakember tisztaságról szóló előadását hallgatni, érdekes volt a felvezetett téma is, ugyanakkor éreztük az előadó részéről az alázatot, és hogy tapintattal, bölcsességgel osztotta meg gondolatait. Bár úgy néz ki, hogy a mai világban a tisztaság nem nagyon érték, sőt mintha sokaknak teher vagy szégyellni való volna, mégis jó volt hallani, hogy vannak, akik számára ez fontos, törekednek, küzdenek ezért.

 Néhány gondolat ami minket megragadott: Felelősséggel tartozunk gyerekeinkért, fiataljainkért, de ugyanakkor őket is meg kell, tanítsuk a felelősség vállalásra.

– Ebben a „küzdelemben” fontos szerepe van a hitnek, és a Jézussal való személyes kapcsolatnak

– Segítsük a fiatalokat, hogy legyen jövőképük, életcéljuk, amiért képesek áldozatot vállalni. Hasonlóan, ha egy szakmáért akár évtizedeken keresztül is képesek tanulni, tudjanak a tisztaság útján járni, hogy boldogabb, teljesebb életük legyen.

– Adott esetben ne féljünk a helytelen életvitel negatív következményeit megmutatni (abortusz, nemi betegségek stb.)

– Nem utolsó sorban a jó hír az, hogy nem egyedül vagyunk, Jézus velünk „küzd”, nekünk csak mélyen beléje kell gyökereznünk.

Az együttlétünk végén a szentségimádás alatt és a szentmisében erre kértük a jó Isten áldását!  (Pongrácz Timi és Józsi, Gyergyószentmiklós)