Az amerikai Texas, Új Mexico és Utah államok öt városát „a meg nem született gyermekek szentélyeivé” nyilvánították. Az illető települések önkormányzatai határozatban tiltják, hogy városaikban abortuszklinikák működjenek, és elutasítják a művi terhességmegszakítás gyakorlatát.

A texasi Omaha és Naples városokban születtek legutóbb ilyen rendelkezések, Waskom városában júniusban tiltották be az abortuszokat, kivételt képeznek a nemi erőszak, vérfertőzés esetei, vagy azok az esetek, amikor veszélybe kerül az anya élete.

A határozatok értelmében az abortuszokat végző kórházak személyzete felelősségre vonható az abortált magzat hozzátartozói (kivétel az anya) által. A jogi procedúra nyomán az abortuszt végző orvosoktól kártérítést és a bírósági költségek kifizetését is követelhetik. Bár a kihágásoknak csak anyagi vonzatai vannak, jelentős mértékben csökkent a művi terhességmegszakítások száma. Jelenleg Texas államban több olyan város van, ahol a lakosság petíciókban kéri az önkormányzatok vezetőt, hogy nyilvánítsák „abortusz mentessé” a településeiket.

Márciusban az Új-Mexikó állambeli Roswell-ben egy olyan nyilatkozat született, amelyben kijelentik, hogy „az emberi élet, így a magzati életet is, védelemre szorul, és a társadalomnak óvnia kell azokat, akik nem tudják magukat megvédeni”. A dokumentumban elismerik, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadni az abortuszok végzését.

Májusban a Utah állambeli Riverton önkormányzata, nyilatkozatban foglalt állást az abortuszok ellen, és döntés született arról is, hogy milyen módon próbálják segíteni az állapotos nőket: az egészségügyi költségek fedezésével, családtervezési tanácsadással, és a gyermekeiket egyedül nevelő házaspárok/anyák anyagi támogatásával, örökbeadási tanácsadással.

Ezek a döntések azt bizonyítják, hogy az amerikai kisvárosok közösségei egységesebbek és nagyobb sikerrel tudnak fellépni az élet és a család védelmében.

(Forrás: liveaction.org)