A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja minden romániai pártot arra hív, hogy álljanak ki a házasság mellett a közelgő népszavazáson, és ne hagyják figyelmen kívül azokat a nemzetközi folyamatokat és törekvéseket, amelyek egyre több országban eredményezik a házasság definíciójának megváltoztatását, nem egy esetben az emberek megkérdezése nélkül.

Mint ismert, október 6-án és 7-én alkotmánymódosító népszavazást tartanak Romániában, melynek célja a házasság fogalmának alkotmányos megerősítése. A törvényjavaslat polgári kezdeményezésként került a parlament elé 2016-ban, miután több mint 3 millióan csatlakoztak (a szükséges félmillió aláíró helyett) a történelmi egyházak támogatását élvező „Koalíció a családokért” kezdeményezéséhez.

A több civil szervezetet is tömörítő csoportosulás csütörtöki közleményében határozottan elutasít minden olyan spekulációt, miszerint az alkotmánymódosítási kezdeményezésnek politikai indítékai lennének, az semmiképp sem köthető a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) vagy a PSD-kormányhoz.

A férfi és nő házasságán alapuló család meghatározását rögzítő alkotmánymódosítás megszavazására buzdítottak csütörtöki állásfoglalásukban a római katolikus és görögkatolikus püspökök is. A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Csíksomlyón megtartott őszi ülésén elfogadott állásfoglalásban „örömmel és reménnyel” üdvözölték az október 6-7-én tartandó alkotmánymódosító népszavazást.

Felidézték, hogy Ferenc pápa egy a családoknak címzett dokumentumban arra bátorít, hogy védjék meg a férfi és a nő közötti házasságot, mint a természetes család alapját, és merjenek kiállni mellette, még akkor is, ha ezzel mások érzékenységét érintik és a divatos eszmei áramlatokkal szembemennek.

Románia Alkotmánya 48-ik cikkelyének 1. bekezdésében jelenleg „a házastársak szabadon választott házassága” kifejezés szerepel. Az „igen” szavazatok győzelme esetén a „házastársak” helyére „egy férfi és egy nő” kerülne.

A kezdeményezés ötlete azokat a nemzetközi folyamatokat látva fogalmazódott meg a szervezőkben, melyek során egyre több országban nyitnak ajtót a homoszexuálisok közti „házasságnak”, nem egy esetben az emberek megkérdezése nélkül. Szükséges és ésszerű a házasság alkotmányos védelme, különösen amikor Európa országai sorra utat engednek az azonos neműek „házasságának”, sokszor ezzel a homoszexuális párok által való örökbefogadásnak is.

Úgy gondoljuk, hogy a házasság ügye pártokon és politikai vitákon felül áll. Most van esély megerősíteni a házasság intézményét, később talán már nem lesz beleszólásunk a kérdésbe.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja minden romániai magyar pártot arra hív, hogy álljanak ki a házasság mellett a közelgő népszavazáson, és ne hagyják figyelmen kívül azokat a nemzetközi folyamatokat és törekvéseket, amelyek egyre több országban eredményezik a házasság definíciójának megváltoztatását, nem egy esetben az emberek megkérdezése nélkül.

Ezért is kérünk minden jóérzésű, a házasságot értéknek tekintő embert, hogy csatlakozzon a PETÍCIÓNKHOZ, és adja az illetékes pártok vezetőinek tudtára, hogy elvárja tőlük a házasság melletti kiállást!

Most van esély megerősíteni a házasság intézményét, később talán már nem lesz beleszólásunk a kérdésbe!