„Az idősek elbeszélései igen jót tesznek a gyermekeknek és a fiataloknak, mert összekapcsolják őket a család, a lakóhely és az ország átélt történelmével. Az a család, amely nem becsüli a nagyszülőket és nem törődik velük, akik pedig az élő emlékezete volnának, valójában szétesett család; az emlékező családnak ellenben van jövője.(Ferenc pápa – Amoris Laetitia, 193)

Gondoljuk át!

Milyen emlékezetes történeteket tudtok felidézni, amelyeket a nagyszüleitek meséltek nektek? Mikor volt legutóbb ilyen jellegű beszélgetésetek egy nagyszülővel vagy egy idős emberrel?

Imádkozzunk!

Urunk,

az időseknek annyi megosztani való bölcsességük van. Néha nehezen találunk időt arra, hogy leüljünk és értelmes párbeszédet folytassunk szüleinkkel vagy nagyszüleinkkel. Add, hogy megtaláljuk ennek a lehetőségét, hogy meghallgassuk történeteiket. Szentlélek, juttass eszünkbe olyan kérdéseket, amelyek arra ösztönzik idős rokonainkat, hogy osszák meg velünk az életüket. Szeretnénk nagyszüleink emlékeit ápolni, tudván, hogy ez az „élő történelem” új távlatokat nyithat számunkra.

Ámen.

AMORIS LAETITIA HÁZASPÁROKNAK 10.