Az alkoholfogyasztás nem újkeletű az emberiség történetében. Jóllehet a tiszta, nemes, érlelt párlatok készítése csak az elmúlt pár száz évben tökélesedett, viszont őseink is fogyasztottak – ha nem is lepárolt, de erjesztett – alkoholos italokat a régmúlt ünnepein, hétköznapjain.

Erjesztett gabonát, gyümölcslevet és mézet már évezredek óta használnak alkohol (etil-alkohol vagy etanol) előállítására. Az erjesztett italok már az ókori egyiptomi civilizációban jelen voltak, és előkerültek bizonyítékok arra is, hogy az ókori Kínában már kb. i. e. 7000-ben létezett egyfajta alkoholtartalmú ital. Indiában i. e. 3000 és 2000 között fogyasztották a „szúra” nevű, rizsből lepárolt szeszes italt.

A babiloniaknál már i. e. 2700-ban volt istennője a bornak. Görögországban az egyik első alkoholtartalmú ital, amely népszerűvé vált, a mézből és vízből erjesztett méhsör volt. A görög irodalom tele van a túlzott ivás elleni figyelmeztetésekkel.

Számos amerikai indián civilizáció fejlesztett ki alkoholos italokat a Kolumbusz előtti időkben. Dél-Amerikában, az Andok térségében kukoricából, szőlőből vagy almából állítottak elő különböző erjesztett italokat, amelyek neve „csicsa” volt.

A 16. században az alkoholt orvosi célokra is széles körben használták. A 18. század elején a brit parlament elfogadott egy törvényt, amely szorgalmazta a gabonából készült szeszes italok előállítását. Az olcsó szeszes italok elárasztották a piacot, és a fogyasztás a 18. század közepére érte el csúcspontját. Angliában a ginfogyasztás elérte a kb. 70 millió litert, és az alkoholizmus elterjedtté vált.

A 19. század új irányzatokat hozott: a mértékletességi mozgalom a mérsékelt alkoholfogyasztást kezdte hirdetni, majd az alkohol teljes betiltását követelték.
1920-ban az USA elfogadott egy törvényt, amely betiltotta a szeszes italok gyártását, eladását, importálását és exportálását. Az illegális alkoholkereskedelem virágzásnak indult, ezért 1933-ban feloldották a szesztilalmat.

Ma az alkoholfogyasztás a megbetegedések vezető kockázati tényezője, a világszerte jegyzett elhalálozások közel 10 százalékát teszi ki a 15 és 49 év közötti népesség körében. Ha ez nem változik, annak súlyos következményei lehetnek a jövőbeni népesség egészségi állapotára.

A becslések szerint ma már 15 millió amerikai szenved alkoholizmusban, az Amerikai Egyesült Államokban a halálos autóbalesetek 40 százalékában játszik szerepet ez a szer. Ez az országnak évi 199 milliárd dollárjába kerül. Ugyanott évente 4700 fiatal lesz az alkohol áldozata – ez sokkal több, mint az összes többi kábítószer által okozott haláleset.

Egy 2018 nyarán a Lancet brit orvosi hetilapban megjelent, a betegségek okozta anyagi terhekről szóló tanulmány nyomán a romániai férfiak (napi 8,2 ital) és az ukrajnai nők (napi 4,2 ital) fogyasztják a legtöbb alkoholt globális szinten. A kutatás arra is rámutat: nincs olyan alkoholmennyiség, ami biztonsággal fogyasztható, nem igaz, hogy a kevés alkohol nem károsítja az egészséget. A tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése. A tanulmány a világ 195 országában vizsgálta meg az alkoholfogyasztás és az egészség összefüggéseit az 1990 és 2016 közötti időszakban. A kutatók 15–95 évesek adatait elemezték. Kertész Tibor

Forrás: drugfreeworld.org