//BEFOGADÁS PÁRKAPCSOLATAINKBAN

BEFOGADÁS PÁRKAPCSOLATAINKBAN

A mai társadalmunkban – jobban, mint bármilyen korábbi történelmi korszakban – a férfiak és nők egymás mellett élnek, találkoznak, együtt vannak, ám úgy tűnik, hogy mégsem képesek megérteni egymást. Annak ellenére, hogy gyakran ugyanazokra a dolgokra vágynak, azonos célokért küzdenek. Pedig csak a kommunikáció alapvető technikájára, a szeretetre és a befogadásra lenne szükségük.

Megtanulni meghallgatni egymást, a másik nézőpontjába helyezkedni, a bőrébe bújni, észrevenni a társunk néha számunkra annyira idegen vágyait és ítélkezés nélkül tekinteni egymásra: ezek a mindennapi feladataink – különösen a párkapcsolatainkban.

A különbözőségeket nem elég elviselni, tolerálni, hanem be kell őket fogadni. Persze már a tolerancia is érték, de a befogadás ennél több, hiszen nem abból indul ki, milyennek szeretnénk a mellettünk lévőt, hanem inkább arról szól, hogyan tudnánk elfogadni őt úgy, amilyen valójában, és elismerni mindazt a gazdagságot, amit magában hordoz. A tolerancia természetesen segíthet túlélni, kibírni egy kapcsolatot, de egyedül a befogadás képes gazdagítani és jól működővé, boldogan élhetővé tenni azt. Ez nem csupán a házastársi, hanem minden férfi–nő kapcsolatra érvényes.

Ezért fontos cél felfedezni a férfi–nő közötti kölcsönösség eredeti tervét. A nemi különbség a legősibb, legeredetibb. Ha ez válságba kerül, magával rántja a többi különbözőséget is. Ha nincs befogadás férfi és nő között, akkor nehéz lesz elfogadni bárkit, aki más, mint én, másképp gondolkodik, más vallású, nemzetiségű, kultúrájú stb.

Természetesen nem tagadhatjuk, hogy néha lehetnek olyan különbségek, melyek abszolút nincsenek összhangban a mi gondolkodásmódunkkal, és ezért mély, személyes fájdalmak forrásaivá válhatnak. Ilyenek például a karakterbeli különbségek, melyek megmutatják a másik határait és törékenységét, s melyek nagyon távol állnak saját férfi vagy női mivoltunktól. Gondoljunk csak az agresszív, basáskodó férfire vagy a gyermekekkel kapcsolatosan túlzottan aggodalmaskodó asszonyra, aki minden helyzetben csak panaszkodik. Ezek olyan negatív tulajdonságok, melyek nem tartoznak bele a nemi különbségek kategóriájába.

Főleg ezekben a helyzetekben fontos növekednie bennünk a bizonyosságnak, hogy az egység és a köztünk kialakuló közösség elengedhetetlen értékek, és ez kellőképpen arra fog indítani minket, hogy javítsunk a kapcsolatunkon, bármilyen akadály kerül is az utunkba.

Nem arról van szó, hogy kendőzzük el a másik hibáit – sőt, ezeket tudomásul kell vennünk. Nézzünk rájuk tárgyilagosan, hogy befogadhassuk őket, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megoldódjanak. Fontos azonban a szenvedések ellenére is meglátnunk a mellettünk élő társ lényének mélyebb rétegeit, tekintsünk rá, mint egy, az örökkévalóságtól szeretetből nekünk készített ajándékra. Csak ez a mindig megújulni képes tekintet, a másikra való mindennapi rácsodálkozás képessége segíthet, hogy fel tudjuk ismerni benne Isten egy különlegesen szeretett gyermekének arcvonásait.

Ez a látásmód adhatja meg számunkra a lehetőségét annak, hogy mindig újrakezdjünk – még a legnagyobb megpróbáltatások után is. Ez az új nézőpont tesz figyelmessé, gyengéddé, a másik törékenységeivel szemben megbocsátóvá, ez képes kihozni a társban rejtőző képességeket, hiszen a romboló kritizálás nélküli befogadás az, ami ösztönöz a javulásra. Kertész Tibor

2019-11-25T12:50:32+03:002019. november 8.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet