A GYULAFEHÉRVÁRI CSALÁDPASZTORÁCIÓS KÖZPONT TÖRTÉNETE

A családpasztorációs munka szervezetten a 2003-ban kezdődött el a Gyulafehérvári Főegyházmegyében.

Az 1998-ban pappá szentelt Szénégető Istvánt 2000-ben két év segédlelkészi szolgálat után a főpásztor Rómába, a Lateráni Egyetem II. János Pál Intézetébe küldte házasságteológiát és családpasztorációt tanulni. Hazatérése után a főegyházmegyei családpasztorációs munka megszervezését, a családok szolgálatát bízta rá a főpásztor.

2003 januárjának egyik hétvégéjén Brassóban egy Isten közelségében megélt baráti összejövetelre került sor Szénégető István akkori marosvásárhelyi segédlelkész és öt-hat házaspár részvételével. Ott születtek az első tervek, álmok, amiből később kialakult a Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságán belüli családmunkacsoport struktúrája.

A brassói megbeszélésen született meg az őszi családos konferencia, illetve a nyári családos tábor gondolata is. Az előbbi már 2003 őszétől kezdődően került megrendezésre, témaválasztásban évről-évre a főegyházmegyében alkalmazott pasztorális tervek meghirdetett témáihoz igazodva.

Az első családos táborunkat 2005 nyarán a Székelyudvarhely melletti Ivóban szerveztük meg, a következő években Szováta, Gyímesfelsőlok és Csíksomlyó adott helyet a nagysikerű családpasztorációs rendezvénynek.

2004 után egyre több városban – Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Szentegyházán és Gyergyószentmiklóson is tartanak már jegyeskurzusokat, Marosvásárhelyen és Kézdivásárhelyen akkorra már több alkalommal is szerveztek hasonló képzést a házasságra készülő párok számára. 2006 tavaszától kezdődően időszakosan jegyesoktató pároknak és lelkiatyáknak is szerveztünk képzéseket, az első ilyen alkalomra Székelyudvarhelyen került sor.

2008-ban a családpasztorációs magcsoport feleségeinek igénye hívta életre a feleségek és édesanyák hétvégéjét. Az eseménynek az első években a csíkszentdomokosi Szent Margit Rendház adott otthont, majd a résztvevők számának növekedésével a rendezvényt a csíksomlyói Jakab Antal Házban szerveztük meg.

Az asszonyok példáján felbuzdulva 2009-ben először kerül megrendezésre a férjek és édesapák hétvégéje Csíksomlyón, ugyanebben az időszakban szerveződtek az elváltak és újraházasodottak, illetve az özvegyek lelkinapjai is.

2013 májusában több száz család részvételével Székelyudvarhelyen ünnepeltük 10. jubileumunkat.

2020 óta a Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának jogi személyiséggel rendelkező intézménye vagyunk Családpasztorációs Bizottság néven. 

Családirodánk Marosvásárhely székhellyel jelenleg két főállású és egy részmunkaidős munkatárssal működik, de szolgálatunk lelkét jelenti, hogy együtt dolgozunk olyan önkéntes házaspárokkal, akik vállalják, hogy közösbe teszik, mások szolgálatára felajánlják szabad idejük egy részét és tudásukat, az általuk megtapasztalt jót továbbadják.