//Bocsássatok meg és irgalmazzatok egymásnak!

Bocsássatok meg és irgalmazzatok egymásnak!

Valaki egyszer azt mondta nekem: „a házasság felnagyít minden olyan – akár magukban, akár a másikban meglévő – problémát, ami felett a szerelmesek szemet akartak hunyni”. Akkor még nem éltem házasságban, és nem teljesen értettem a bölcsességet – mindaddig, amíg meg nem házasodtam. Ma már őszintén elmondhatom, hogy a feleségemnek van néhány igazán zavaró tulajdonsága. Nekem meg még annál is több hibám.

Elég gyakran sikerül a levetett ruháimat szanaszét hagyni, a feleségem meg időnként elfelejt sót tenni a krumplipürébe. Életem párjának gyakran harmadjára is el kell magyaráznom a számomra egyszerű számítógépes program működését, neki meg azt kell elviselnie, hogy a rendezetlenségem miatt időnként elfelejtek egy-egy felvállalt programot, munkát és egy órával az esemény előtt, mindenkit taszigálva, idegesen robogok át a szobákon, miközben próbálom menteni azt, ami még menthető.
Mindeközben nagyon keményen igyekszünk szeretni egymást, de amikor fáradtak vagy ingerlékenyek vagyunk, ezek a kis dolgok képesek belobbantani a köztünk levő feszültséget.

Igen, rendetlenek vagyunk, tökéletlenek vagyunk, tévedünk. De mindenekelőtt egy csapat vagyunk. És keressük az útját annak, hogy hogyan tudnánk jobban kezelni a helyzetet.

Szóval, mi a teendő, ha a házastársad hibákat követ el?

Bocsáss meg neki!
Igen, nincs tévedés, valóban ezt kell tenned! Ha a házastársadnak vannak hibái, bocsásd meg azokat. Biztos vagyok benne, hogy ugyanezt szeretnéd kérni tőle, ha te is hibát követsz el. Nemcsak a házasságra, hanem a mindennapi életre is igaz, hogy ha valamire nagyon koncentrálunk, az jóval fontosabb lesz, mint kellene, megnövekszik, elfödi a látóterünket, és nem kezdjük látni „a fától az erdőt”.
Ha a házastársadra nézel, mit akarsz látni? Őt, vagy az általad összegyűjtött, csoportosított, rendszerezett, felnagyított hibáit? Nem így akarsz ránézni? Akkor bocsáss meg neki!

A pozitív tulajdonságaira összpontosíts!
Ha már tudjuk őt egész valójában látni, és nem csak az éppen irritáló hibájára koncentrálunk, akkor talán azt is észrevesszük, amit jól csinált, amiben sikeres volt, amikor a szeretetét fejezte ki irányunkban.
Hogyan tudnám szeretni, még akkor is, ha talán nem érdemli meg? Mit szeretek benne? A jó dolgokra összpontosíts, hogy a kritizálás helyett inkább a hálás lelkület növekedjen benned.

Ne feledd a saját hibáidat!
Annyira könnyű a társunkat vádolni, bírálni, elemis kisdiákhoz hasonlóan rámutatni és kimondani: „Beeeeee! Te még ezt sem tudod? Te még erre sem vagy képes? Mikor nősz már fel? Kapd már össze magad!”
Talán azért azonosítod oly könnyen a társad hibáit, mert magad is esendő, hibát hibára halmozó ember vagy. Talán azért látod meg olyan könnyen a társad tévedéseit, hogy feledni tudd, eltakard a sajátjaidat. Egy egészséges párkapcsolatban ennek nincs helye! Ezért szánjunk időt, imát, csendességet arra, hogy jobb partnerré, szerethetőbb baráttá, szerelmespárrá váljunk a társunk számára.

Erődön felül teljesíts!
Ez lesz a legnehezebb, de a legtöbb eredménnyel járó feladat. Legközelebb, amikor a házastársad elhagyja a telefonját, megfeledkezik a bevásárlásról, elfelejt sót tenni a krumplipürébe, szétszórja a levetett ruháit a lakásban, ottfelejti magát a számítógép előtt vagy idegesítően lassan végzi a munkáját – csak maradj nyugodt, csendben figyelmeztesd, öleld át és csókold meg. Éreztesd vele, hogy fontos a számodra, hogy a hibáival együtt is szereted.

Láthatjuk, hogy a házasságban nem tudjuk megkerülni a zavaró helyzeteket, apró bosszúságokat. Gyakran nagyobb kellemetlenségekkel, vitákkal, nézeteltérésekkel is számolnunk kell. Ezek ellenére úgy is dönthetünk, hogy irgalmazunk egymásnak és mindeközben az egymás iránti szeretetünk is növekedni fog. Kertész Tibor

2017-11-21T21:18:16+00:00 2017. november 21.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet