Augusztus 3-a és 6-a között a Szentegyháza közelében levő Szelterszen, a Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban újszerű családos programot szervezett a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Munkacsoportja. A tizenkettedik alkalommal megtartott egyházmegyei nyári családos táborba ezúttal tizenhat család jött el. A rendezvény megújult formában hozták tető alá, egy bensőséges hangulatú együttlétnek örülhettek a résztvevő családok.

Varázslatos környezet, borvízforrás, hatalmas füves térség, közeli patak, elbűvölő hegyi táj, érdekes látnivalók, vendégszerető házigazdák és egy ház melynek „lelke” van – kellhet-e ennél több egy pár napos családi nyaraláshoz? Ha még ráadásnak ott van egy, a családok számára felkínált, meghitt beszélgetésekre, megosztásokra alkalmat adó, de szabadidős tevékenységeket is biztosító program, akkor valóban tartalmas kikapcsolódásban lehet részünk. Idén ilyen volt a főegyházmegyei családos
tábor.

Az elmúlt több mint egy évtizedben hagyománnyá vált, hogy a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja augusztus első felében szervezi meg a rendezvényt. A kezdeményező családmunkacsoport idén csak annyiban változtatott a jól bejáratott rendszeren, hogy ezúttal az egyházmegye főesperességein keresztül népszerűsítette a „Szülők Iskolája” néven meghirdetett programot. További újdonságot jelentett, hogy ezúttal nem hívtak egy, a témát felvezető fő előadót. A tábor három napján délelőttönként egy-egy rövid felvezető gondolatsor után a házaspárok lehetőséget kaptak a szabad beszélgetésre, így rövid idő alatt megszületett az a bensőséges, meghitt hangulat, ami szükséges az őszinte megosztásokhoz, és ami egy nagyobb létszámú rendezvényen nehezen megvalósítható.
– Több család már jelezte, hogy ez az éves pihenésüknek is az ideje, és olyan töltekezésben van részük, ami később aztán hónapokig, akár a következő családos táborig is táplálja őket lelkileg. Emiatt is szeretnénk a mélységek fele törekedni, a témákat nemcsak felszínesen érinteni, hanem nagyon őszintén megnyilatkozni – fogalmazta meg Szénégető István remeteszegi plébános, családpasztorációs lelkész. A tábor lelkivezetője szerint nemcsak fizikailag egymás mellé rendeződött családokról van szó, hanem olyan házaspárokról, akik szeretnék a házasságukat szentségi mélységeiben megélni: keresik Istent, az élet mélyebb értelmét, keresik a nehézségek közepette is a fogódzókat.

– Olyan családok voltak itt, akik szeretnék a gyermekeiket Isten akarata szerint felnevelni, egészséges testű, megbízható erkölcsű, jó magaviseletű, az életben eligazodni képes, kiegyensúlyozott gyermekeket, fiatalokat szeretnének nevelni – összegzett a plébános. A témafelvezetőkben és az azt követő kötetlen beszélgetések során terítékre kerültek az óvodás és iskoláskorú gyermekek nevelésének kérdései, illetve az időnként viharos, a szülők türelmét próbára tevő, nagy bölcsességet igénylő kamaszkor, de szó esett a felnőttkor küszöbén levő gyermekeink elengedéséről is. A program különleges mozzanata volt, amikor a házaspárok egymagukban, vagy nagyobb gyermekeikkel együtt ültek a „forró padra” és őszintén megosztották a nevelésben elért sikereiket, módszereiket, felvállalva az esetleges kudarcokat is.

– Sokat tanultunk a jelen levő házaspárok életpéldáiból, akik ugyanazokkal a gondokkal küzdenek, mint mi. Szükségünk volt arra, hogy olyan családokat lássunk, ahol keresztény értékrend szerint nevelik a gyermekeket – mondta el beszámolójában a felsőboldogfalvi Antal Levente és Enikő, akik három gyermekükkel vettek részt a „Szülők Iskolája” programjain.

– Mi szoktunk imádkozni a családban, a gyermekekkel együtt este van ima, templomba is járunk, de itt a táborban döbbentünk rá, hogy mennyire fontos az, hogy együtt, házaspárként is legyen helye az imának az életünkben – emelte ki beszámolójában a kolozsvári Szent Mihály Plébánia ajánlásával érkező és két gyermekükkel együtt táborozó Imre Levente és Melinda.

– Nagyon megragadott a személyes, bizalmas beszélgetések hangneme. Úgy voltunk itt jelen, mint egy egyetértő, igazi nagycsalád, a sikereinkkel, örömeinkkel, hibáinkkal, kudarcainkkal együtt. Nagyon sok jó ötlet és tanács hangzott el, ezeket szeretnénk mi is beépíteni a mindennapjainkba – tette hozzá a csíkkarcfalvi négygyermekes házaspár, Kelemen Levente és Zsóka, ők három gyermekükkel együtt jöttek el a táborba. Csütörtök délutánra néhány szülő a szakmájához, hivatásához kacsolódó műhelymunkát készített elő, így a családok rovásírást, társasjátékokat, virágkötészetet, repülőmodellezést bemutató foglalkozásokon vehettek részt. A földtani műhely keretében a gyermekek megcsodálhatták a kőzetek világát, illetve a média és rádiózás rejtelmeibe is bepillanthattak. Másnap ebéd után a családok autókba ülve felkerekedtek és meg sem álltak a Vargyas-szoros bejáratáig, ahol a kisebb gyermekek számára is járható útszakaszon, sziklaoldalakra függesztett pallókon és függőhidakon át gyalogoltak az almási barlangig. A kellemesen fárasztó túra után a napot a Homoródalmás határában felállított fakeresztnél megtartott szabadtéri szentmise zárta, majd a szálláshelyre visszatérve fellobbant a tábortűz is, és késő estig tartott a nótázás, a terefere és a szalonnasütés.

A “Szülők Iskolája” sikeréhez nagymértékben hozzájárult a befogadó ház „lelke”, a házigazdák vendégszeretete, rugalmassága is, akik utolsó nap családos “kincskereséssel” lepték meg a táborozókat.

– A mi közösségünk, a Kistestvér közösség is minden évben itt szervez programot. Azt látjuk, hogy nagyon fontos a gyermekeinkkel együtt lenni, velük minél több időt tölteni, ugyanis a hétköznapokban el vagyunk egymástól választva: a szülők dolgoznak, a gyermekek az iskolapadokban ülnek. Öröm számunkra, hogy egy ilyen jó csapatot láthatunk vendégül, de szülőként is nagyon sokat jelentettek a tartalmas beszélgetések – emelte ki György Ida és Attila, az 1993-ban a Szent Gellért Alapítvány számára megvásárolt ház tulajdonosai.

Hála és köszönet a táborszervezőknek, a családpasztorációs munkacsoport tagjainak, akik a tábort ebben a formában megálmodták. A „tesztüzem” során bebizonyosodott, hogy a házaspárokat szülői hivatásukban megerősítő szabadidős-családos rendezvényre szükség van, így azt a jövő évben ismét megszerezzük. Az idei családos tábort Hargita Megye Tanácsa támogatta. (Kertész Tibor)

A rendezvényen készült fotók ITT elérhetők.