„Dönts! Vállald!” címmel szervezték meg január 27-én a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánián az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő apa-lánya lelkinapot, amelyen idén 23 édesapa vett részt lányával együtt.

Manapság valóban ajándék, hogy egy apa majdnem egész nap a gyerekével lehet, csak rá figyelhet. Ha ezt az időt a lányával együtt tölti, megerősíti abban, hogy mennyire fontos, mennyire értékes, és hogy kész az idejét, teljes figyelmét odaajándékozni a „hercegnője” számára – ez már valóban egy építő, áldott kapcsolat alapja lehet.
Az apa-lánya lelkinapot négy évvel ezelőtt szervezte meg először Ilyés Erika segítőnővér, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkacsoportjának két önkéntesével, Csiszér Csabával és György Attilával együtt – mindketten nagycsaládos férjek, édesapák. Első alkalommal Csíkszeredában, majd Marosvásárhelyen, a tavaly Csíkszentdomokoson szervezték meg a programot.

Szombat délelőtt a köszöntés és a résztvevők játékos ráhangolódása után Ilyés Erika segítőnővért tartott előadást a lelkinap mottója alapján, ezt követően az édesapák és lányaik külön kiscsoportokban beszélgettek az elhangzottak kapcsán.

– A lelkinap célja, hogy a már meglévő jó kapcsolat még erősebb legyen. Érezzük, látjuk, hogy mik az igények, ezért évről-évre a témákat is ehhez igazítjuk. Az idén a döntés, felelősségvállalás témában beszélgettünk, gondolkodtunk együtt. Az idei év újdonsága az volt, hogy a jelentkező lányok alsó korhatárát 14 évre állítottuk és sok igényre, visszajelzésre válaszolva a felső korhatárt eltörültük. Így olyan lányok is eljöhettek, akik egy nagyon szép napot akartak eltölteni, együtt az édesapjukkal – mondta el érdeklődésünkre Ilyés Erika segítőnővér.

A lelkinap ötletgazdája és előadója „Dönts! Vállald!” című előadásában hangsúlyozta: a hétköznapi döntéseinkben a felelősségvállalásunk a nagy életdöntéseinkre hatással van. Ha van helyes önismeretünk, ha kockázatvállalók vagyunk, akkor nem toporgunk a döntések előtt, hanem felmérjük, hogy milyen értékeink vannak, számunkra mi lényeges a jövőre nézve, mit hoztunk otthonról, milyen döntésmintánk vannak, amit felhasználhatunk.

A szombati ebéd után egy különleges séta következett a székelyudvarhelyi Ugron-kápolna fele vezető Székely Kálvárián, miközben az édesapák értékes időt tölthettek lányaikkal beszélgetve.

A délutáni szentmisét Tamás Huba, a Kis Szent Teréz plébánia kisegítő lelkésze celebrálta, majd két résztvevő édesapa, a csíkszentléleki Nagy Tibor és lánya, Dorka, illetve a csinódi Nagy Balázs, és lánya, Uzonka-Ilka tett tanúságot a mindennapi, de meghatározó, akár egy életre szóló döntésekről, a sorsfordító, életeket változtató helyzetekben megtapasztalt kegyelmekről.

A vacsorát követően a lelkinap egyik legfontosabb mozzanata következett az ünneplőbe, népviseletbe öltözött résztvevők számára. Az édesapák megáldották lányaikat és ígéretet tettek arra, hogy tisztességes és számon kérhető férfiként, családjaik papjaként fogják vezetni a lányukat, családjukat, imában fogják hordozni őket, és Isten ezen oltalom révén a későbbi nemzedékekre is hatni fog. A lányok ugyanakkor az Úr áldását kérték az édesapjukra, a döntéseire, hogy ezáltal is áldássá válhasson gyermekei számára.

Az idei lelkinap is a már többéves hagyomány szerint zenés mulatsággal, bállal ért véget. Legyen Isten áldása ezeken és a jövőben megszervezésre kerülő, kapcsolaterősítő alkalmakon. Kertész Tibor

A lelkinapon készült fotók ITT, a hangulatvideó ITT tekinthető meg.