Megpihenni Isten közelségében-talán erre vágyott az a tizenkét kolozsvári, illetve kolozsvár környéki házaspár, aki szeptember utolsó hétvégéjét a kapcsolata építésére szánta a Boldogasszony kiállítás ihlető környezetében.

Felvezetőjében Kiss Endre káplán bemutatta hogy az Istennel való kapcsolat és a pár egymáshoz való kapcsolata egy háromszöggel is modellezhető: ha Istenhez közelebb kerülünk, akkor egymáshoz is, s ha egymással való kapcsolatunk javul, Istenhez is közelebb érezzük magunkat. Este játékos-mozgásos gyakorlatok és “behúzós” kérdések segítették az ismerkedést.

Szombaton az ima után Kulcsár Apollónia nővér mutatta be hogy a házasság természetes változásai mellet, sőt azok által fejlődik a párkapcsolat, ezeket a fázisokat ismerve könnyebb eligazodni éltünk térképén és elfogadni a változást. A fő kapcsolódási pontok a lelki, értelmi, érzelmi és testi kapcsolódás, ezt kell kiegészítse a megbocsátás, hiszen a meg nem bocsátás maga a halál. A kapcsolatban felmerülő nézetkülönbségek figyelmeztetnek, mint a műszerfalon kigyúló lámpák, hogy “szervizelésre” szorul a kapcsolat, jobb megállni és helyrehozni a dolgokat, ezzel elejét venni a nagyobb bajoknak. Ezt egy nagyon mély páros “testi” gyakorlat követte és egy 15 perces páros beszélgetés. Ez sokak számára nagyon mély volt, s közben ráébredtek hogy 15 percbe mi minden belefér, s ennyi idő alatt is mennyire mélyülhet kapcsolatuk.

Tarósság, változás és szerető kommunikáció a házasságban

Ezután Bakó Mária a szerető kommunikáció elsajátításában segített, bemutatva hogyan juthatunk el a gondolatokkal, véleményekkel való “labdázásból” egymás mélyebb megértéséig, amikor megértjük hogy társunkban milyen érzések vannak, s arra reagálunk, a szavak és a talán nem megfelelő kifejezési módok mögött is meghalljuk azt, ami igazán fontos neki, amit szíve mélyéből közölni akar. Ha mindezeket mi is ki tudjuk fejezni és nem csak a társunk közlésében elhangzó gondolatokra, esetleg a heves érzelmekre reagálunk, hanem a legmélyebb vágyaira (pl. elfogadás, biztonság) tudunk válaszolni, ez hozhatja meg az egységet, illetve az Istenben való összekapcsolódást. A délután a nagycsaládos Bíró házaspáré volt, saját személyes életükről beszéltek, kérdésekre is válaszolva.

eletado-hazassag-csoport

Osváth Enikő -Mikor érezted azt, hogy a föld sója vagy?

Este Osváth Enikő a föld sója bibliai képpel éltette át a résztvevőkkel, hogy ki-ki mikor érezte leginkább lámpásnak, sónak, kovásznak magát, illetve milyen volt az, amikor ennek a teljes ellentétét élte át. Testükben is kifejezve élték át hogy lehetséges a megmozdulás, az átmenet a világító lámpás állapotba. A záró körben csokorba gyűjtötték és megosztották átélt élményeiket, kiemelve hogy milyen területen vált (újra) életadóvá házasságuk. A gyermekek a teljes program alatt a Nőszövetség termében fiatalok segítségével játszottak, és a záró szentmisén velük együtt adtunk hálát Istennek.

Örömmel értesültem, hogy a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ párkapcsolati hétvégét szervez, ezúttal Kolozsváron. A program nagyon ígéretesnek hangzott és valóban nem csalódtam sem a szervezőkben, sem az előadókban. A hangulat barátságos, meghitt volt, a terem közepén elhelyezett kompozíció, virág, képek, igerészek a család fontosságát hangsúlyozták, a mindvégig égő gyertya egyben jelezte, hogy a Szentlélek itt van közöttünk, csak merjük bátran beengedni magunkhoz. E két napos kis rendezvényen a házaspárok és jegyespárok egyaránt, sok hasznos információval, nagyon szép tanítással, meghitt beszélgetésekkel, őszinte személyes megosztásokkal és sok játékkal gazdagodtak.

Jó volt őszintén belefeledkezni a játékba, de jó volt elgondolkodni, magunkba fordulni, vágyainkat kutatni, krízishelyzeteinkkel szembesülni és bár rövid időre elvonulni házastársunkkal és mindazt megosztani egymással, ami a hallottak, tanultak alapján bennünk felmerült. Nagy hála van a szívemben, hogy részt vehettem a rendezvényen és reményemet fejezem ki, hogy lesz folytatása Kolozsváron. A kolozsvári házaspároknak (is) szívből üzenem, merjenek, sőt tudatosan áldozzanak a hétköznapok forgatagából időt, energiát egymásra, bár egy kapcsolatépítő hétvége erejéig, mert az egymásra fordított idő megtérül és a családból mindenki csak nyer általa.

(Kardos Magdolna)