Újonnan csatlakozott önkéntes munkatársak képzésére került sor a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs irodájának szervezésében, 2016. szeptember 16-18. között, Marosvásárhelyen. Az önkéntesek az idei tanévtől kezdődően a főegyházmegye több helységében fognak családórákat tartani a Boldogabb családokért iskolai program keretében.

A családórák során V-VIII. és IX-XII. osztályos tanulókkal dolgoznak fel interaktív, játékos formában olyan témákat, mint az élet csodája, a magzati élet, a serdülőkor jellemzői, érzelmi, lelki, biológiai változások, önismeret, kommunikáció, párkapcsolat, családi élet, konfliktuskezelés, szexualitás, családtervezés- a diákok fejlődési szintjének megfelelően.

A képzésen 15 résztvevő volt jelen, a következő helységekből: Kolozsvár, Csíkszentmárton, Lövéte, Oroszhegy, Csíkszereda, Désfalva, Mezőpanit, Mezőbergenye, Korond. A családórák tartásához szükséges kellékek beszerzését a Hargita Megyei Tanács támogatta.

A résztvevő házaspárok, pedagógusok, segítő szakemberek Lepedus István, a szatmári egyházmegye családreferense irányításával készülhettek a családórákra, és tehettek magukévá olyan gyakorlatokat, játékokat, melyek segítséget nyújtanak a fiatalokkal való munkába.

A képzés a résztvevők szemével: 2016. szeptember 16-18. között részt vettem a Boldogabb Családokért program felkészítőjén, melyre egy kedves barátnőm hívta fel a figyelmem. Ő már előbbi években tartott Családórákat VII-VIII. osztályos gyerekeknek, melyekre engem is meghívott, így számomra nem volt ismeretlen a fogalom, de mégis sok új élménnyel, ismeretekkel gazdagodtam a képzés során. Pénteken délután gyülekezett a felkészítésre váró 15 személyes csapat a marosvásárhelyi Deus Providebit ház egyik termében. Az ismerkedés után a programkoordinátorok elmagyarázták a felkészítő mibenlétét, összetételét. Szénégető István atya előadást tartott a katolikus egyház házasságról, családról szóló tanításáról. Szombaton egész napos, vasárnap délig tartó programmal vártak a szervezők. A közös játékok újra előhozták belőlünk a lelkünk mélyén élő gyereket. A közös imák, éneklések meghittebbé tették az alkalmakat. Dénes Tünde biológia tanár színvonalas előadása a hormonokkal kapcsolatos ismereteinket gazdagította. Idősebb társaink megosztották velünk élettapasztalataikat. Mire a felkészítő lejárt, erős barátságok szövődtek közöttünk, s már szinte fájt a búcsúzás, de enyhítette a tudat, hogy pár hónap múlva újra találkozunk, amikor beszámolhatunk arról, hogyan sikerült gyakorlatba ültetni azt, amit ezen a felkészítőn tanultunk. Egy fiatal életébe beleszólni nagy felelősség, de úgy gondolom ennek a felkészítőnek köszönhetően bátran vállalhatjuk azt a felelősséget, hogy megmutassuk a helyes irányt az élet útján. (Gálfi Gizella, Mezőbergenye)

Egy hét távlatából szemlélve a dolgokat, szívemet, lelkemet még mindig elégedettséggel tölti el az a három nap, amit Marosvásárhelyen töltöttem a “Boldogabb családokért” című iskolai program előadásain. Már a program neve megragadott, mivel iskolás gyermekekkel dolgozom együtt, régóta úgy látom, hogy sok más dologgal, programmal töltjük a tanórákat és a legfontosabb témával, ami ténylegesen a gyermekeket is messzemenően foglalkoztatja, a család. A családi fészek, ahonnan reggelente iskolába indul és ahová hazatér napi 7-8 óra után. 2015 őszén hallottam erről a képzésről egy olyan embertől, aki résztvevője volt ennek a programnak, ő biztatott, hogy szakítsak időt rá, mert gyümölcsöző lesz. És valóban érdemes volt, utólagos véleményem, hogy minden osztályfőnöknek részt kellene venni. Tudni és látni, hallani akartam azt, hogyan merjek belevágni ebbe a gyermekeknek is kényes témába, hiszen az én környezetemben is elég sok a sérült lelkű gyermek. Tanulni akartam azokról a játékos módszerekről, amelyek révén megnyitom a kiskaput és közelebb férkőzhetek, ha nem is minden, de legalább néhány gyermek gondolatába, amelyet barátjával, barátnőjével, családjával szemben érez. Ezekkel a gondolatokkal indultam el szeptember 16-án a székelyszentkirályi Szent István Általános Iskolából, tele kíváncsisággal, reménnyel és minden várakozásomat felülmúlta az elmúlt hétvége, ahol feledtették hétköznapi gondjaimat a tartalmas, pörgős programok. Ízelítőt kaptam, hogyan kezdhetem el a családórákat tartani VII. osztályban, amelynek osztályfőnöke vagyok. Nagyon élveztem a képzés során a hiteles szerepjátékokat, a különböző modulokat, melyeknél kifejthettük, meghallgathattuk egymás véleményét az együtt járástól kezdve az internet, Facebook helyes használatáig.

Nem elhanyagolható a tény, hogy nagyszerű meghallgatót és józan ítélőképességű embert ismerhettünk meg Lepedus István személyében. Ugyanakkor felejthetetlen élményt nyújtottak a reggeli-esti meghitt imák, pillanatnyi érzéseink megbeszélése, egymás meghallgatása, ötletesnek tartottam az interjúkat, nagyon jól éreztem magam abban a társaságban. És érdemes megemlíteni az ízletes ételeket, a kényelmes szállást és nem utolsó sorban a szervezők talpraesett közreműködését, akik nélkül nem lett volna ennyire élménydús és lélekmelengető az elmúlt hétvége. (Béres-Dombi Csilla, Oroszhegy)