///HALLOWEEN…. MOST MÁR NÉLKÜLEM!

HALLOWEEN…. MOST MÁR NÉLKÜLEM!

Történet a Halloweenről gyermeknyelven. Esti olvasmány lehet a magyarázat mellé.

Klári és Dávid kíváncsian nyomják orrukat a kirakatnak. Az üveg mögül sütőtökök vigyorognak vissza rájuk. Klárinak erről eszébe jut valami:

– Épp a Halloweenről kell fogalmazást írnunk. Brrr, nézd azt a koponyát!

– Ne félj, nem igazi! – mondja Dávid nyugodt hangon, de Klárit kirázza a hideg.

– Különben Karcsiéknál is lesz Halloween-buli. Jössz?

– Még nem tudom, de most mennem kell. Szia!

A pékség kirakatában is plakát lóg, mely nagybetűkkel hirdeti: „Ördögien finom Halloween sütik!”. A Halloween mindenkinek jó pénzkereseti forrást jelent. Varázsló kellékek, vámpír jelmezek, pókhálók, csontvázak – szórakoztatniuk kellene – ám inkább félelmet keltenek. Minden évben megnő ilyenkor a boltok forgalma.

– Na végre! Klári, nagyon későre jár. Hol voltál ilyen sokáig? – kérdezi anya. A vacsora már tálalva van.

– Hú, farkaséhes vagyok! … De hová tűntek a töklámpások az ablakból?

– Kidobtuk őket – válaszolja apa.

– Kidobtátok?! – Klári nem egészen érti a dolgot.

Édesanyja kezébe nyom egy képes újságot. Klári leteszi a villáját. Az újságcikk olvasása közben a pizza kis híján a torkán akad.

„Halloween – boszorkányok és gonosz szellemek ünnepe. A történet több mint 2000 éves. Október 31-e az Új év kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Nem hittek az egy igaz Istenben, hanem sok istent imádtak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket.”

– Apa, ezek szerint a Halloween az ördög fesztiválja! – szörnyülködik Klári.

„Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: „mindenszentek előestéje”. Ezen az estén a varázslók répát vagy tököt vájtak ki, és mécsest tettek a belsejükbe. Az így készített lámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: „Ajándék vagy átok!” Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták.”

Klári leteszi az újságot. Apa tovább magyaráz:

– Azok, akik szellemnek öltöznek ezen a napon, bekopognak minden házhoz, és valami édességet kéregetnek, erre a pogány hagyományra emlékeznek. A Tízparancsolatban viszont ez áll: “Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!” Isten szeretet. Azért figyelmeztet minket, mert szeret bennünket. Parancsolatai jók, ezért érdemes megtartanunk és elfordulnunk mindentől, ami rossz. A Halloween a szellemek és az ördög éjszakája. Azok, akik részt vesznek benne, akár viccből, akár komolyan, ilyenkor a gonosz szellemeket tisztelik és nem Istent. Isten és az emberek ellenségének, a Sátánnak hódolnak, és ezzel kiszolgáltatják életüket a gonosznak.

– Én ezt eddig nem tudtam. Mától fogva lehet Halloween…. nélkülem! – mondja anya eltökélten. – Az ördög nemcsak hazudik, hanem irigy is, azt akarja, hogy az emberek az ő sorsában osztozzanak, azaz ne az örök boldogságba jussanak, hanem a kárhozatra. Isten elmondja a Bibliában, hogy “az ördög embergyilkos a kezdetek óta” (Jn 8,44). A Halloween mindig is az ő napja volt, és ma is az. Halloween a boszorkányok, szellemek és a Sátán legfontosabb ünnepe.

– Lehet Halloween. .. nélkülem! – apa hangja határozottan cseng. Klári sem gondolkozik sokáig:

– Döntöttem: nem megyek el a Halloween bulira!

A Dávidnak küldött tömör SMS így hangzik:

– Lehet Halloween… nélkülem!

Halloween nélkülem, és remélhetőleg nélküled!

(Forrás: Elfriede Grotz – Örömhírek, 2010.október)

2019-10-28T11:05:33+03:002019. október 28.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet