//Házasságról és családról (2.)

Házasságról és családról (2.)

A kőszikla a Bibliában az Isten Igéjét jelenti. Spontánul és magától értetődően, csupán érzelmi alapon és szükségletei alapján nem sok ember képes jó házasságra vagy családalapításra.

A mai társadalmi, kulturális környezet nem olyan, ami kedvezne a jó házasságnak, a családnak. Ezért gondolom azt, hogy ebben az életet közvetlenül a gyökerénél meghatározó valóságnál, a házasság és család témájában, minden keresztény el kell, hogy döntse, hogy milyen kapcsolatban áll Isten Igéjével, a házasságról és családról szóló igazságokkal. A házasság az egyik legfontosabb területe életünknek, mert identitásunkat, intimitásunkat, belső életünket, társas kapcsolatainkat, lelki-szellemi folyamatainkat közvetlenül érinti, nagyon erőteljesen befolyásolja.

Legtöbb embernek a házassága és családja élete főműve, életműve. Lehet, hogy nem lett tudós, nincsenek találmányai, látszólag nem vitte előre az emberiség életét nagy megvalósításokkal. Egész életét arra tette fel, hogy szeresse házastársát, kiegészítsék egymást, szeretetükből született gyermekeiket pedig felneveljék egymás örömére és a világ számára.

Ha valaki a házasság területén vagy a családjában nem boldog, nem sikeres, az kihatással van más területre is. Bizonyított tény, hogy aki mögött egy harmonikus párkapcsolat, házasság és családi élet áll, kimutatható egy testi-lelki egyensúly, jó hatást gyakorol egészségére, az ilyen ember többet tesz le a társadalom asztalára, jobban teljesít. Ezt a véleményemet Dr. Kopp Mária és Dr. Skrabski Árpád több, mint 30 éves kutató munkájának eredményeire alapozom.

Ma a Biblia Igéjében kinyilatkoztatott család-modell össztűz alatt áll. A házasság és a család nem társadalmi változásoknak és fejlődésnek a terméke, hanem Isten által alapított intézmény. Óriási különbség van a kettő között. Ha a házasság és család társadalmi változásoknak, fejlődésnek lenne terméke, akkor az ember határozza meg a törvényeit és a szabályait.

A házasság Isten által alapított első intézmény. Megelőzte az államot, megelőzte a társadalmat is, a nemzet kialakulását. Éppen ezért az államnál, nemzetnél is sokkal fontosabb a házasság és a család intézménye, megléte, megmaradása, növekedése. Ezért mondjuk, hogy a társadalom alapsejtje vagy alapköve a család. Ennek alapján, ha ezen a területen jól tesszük a dolgunkat, áldások tudunk lenni a nemzetünk számára, az állam számára és természetesen az Egyház számára is.

Mivel Isten alapította meg a házasságot, ezért Ő határozza meg a házasságnak az alaptörvényeit, törvényszerűségeit. Isten nem változtatta meg és nem fogja megváltoztatni ezeket a törvényszerűségeket. Ha kétezer évig tartana még ez a korszak, akkor is ezek a törvények maradnak érvényben. Nem kell újat keresni. Éppen ezért nem gondolom, hogy a házasságnak az alaptörvényszerűségeit az emberek szabadon alakíthatják és változtathatják.

Ma a világban sokan úgy gondolják, hogy meg lehet változtatni a házasságnak illetve a családnak az alaptörvényeit. Ennél többet is akarnak, véleményem szerint. Vannak, akik saját maguk akarják meghatározni, hogy milyen neműek. Vannak, akik alapjognak gondolják, hogy másneművé műttessék magukat. Vagy maguk akarnak dönteni arról, hogy szexuálisan mikor és kivel érintkeznek, stb.

Ferenc pápát követem, aki olyan kemény és egyenesen szókimondó, mint Keresztelő Szent János. És olyan irgalmas és tiszteletteljes, mint Jézus Krisztus. Ez vezérel engem is.

Abban hiszek, hogy ég és a föld elmúlik, de Isten beszéde és annak művei megmaradnak – örökre. (folytatjuk)

Szénégető István főegyházmegyei családreferens

Házasságról és családról (1.)

2018-09-19T10:27:03+00:002018. szeptember 19.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet