Több mint 20000 észak-írországi állampolgár vett részt a hétvégén a „March for Their Lives (Felvonulás az Életükért) megmozduláson, ezzel is tiltakozva a brit parlament azon törvénymódosítása ellen, amellyel legalizálnák az abortuszt Észak-Írországban.

A Belfastban megszervezett felvonulást több életvédő csoportosulás kezdeményezte. A résztvevők az észak-ír parlament üléseinek helyet adó kormányzati épület elé vonultak, ahol több percig csendben várakoztak.

„A némaságunkkal két dologra szeretnénk felhívni a figyelmet: mi, Észak-Írország népe, nem lettünk megkérdezve a többségi lakosság számára elfogadhatatlan törvénymódosítás kapcsán. Azt szeretnénk, ha az észak-ír parlamenti képviselők ezen módosítások ellen szavaznának, ugyanis senki nem vette figyelembe a beszélni nem tudó meg nem születetteket”– mondta el Sarah Crutchley, a felvonulás szervezője.

Forrás: LifesiteNews

A londoni parlament próbálja kihasználni az észak-ír politikai válságot, az abortuszok és az azonos nemű párok házasságának legalizálása érdekében. Az Egyesült Királyság parlamentje július 9-én nagy többséggel fogadott el egy erre vonatkozó törvénymódosítást.

Mint ismert, Nagy Britanniában a világ egyik legliberálisabb abortusztörvényét ültették életbe 1967-ben. A jogszabály lehetővé teszi a terhességmegszakítást a másállapot 24 hetéig. A törvényt eddig az Egyesült Királyság egész területén sikerült bevezetni, kivéve az észak-ír országrészben, ahol csak abban az esetben engedélyezett az abortusz, ha az anya élete veszélyben forog. Észak-Írországban mindeddig az azonos neműek házasodási jogát sem ismerték el.

2017 januárjától Észak-Írországnak a két legnagyobb választótáborral rendelkező párt konfliktusa miatt nincs működő kormánya, az észak-ír parlamentet is feloszlatták. Ilyen körülmények között London olyan törvényeket is rákényszeríthet az országra, amelyeknek megalkotása és elfogadtatása az észak-ír törvényhozás feladata lenne.

Az abortuszpárti szervezetek és az erőszakos LMBTQ-lobbi (angolul LGBTQ – a heteroszexuálison kívüli szexuális orientációk) egyre nagyobb nyomásgyakorlása következtében a két törvénymódosítást megszavaztatták. Ennek nyomán – ha az észak-ír politikai helyzet nem változik és az észak-ír parlament október 21-ig nem kezdi el tevékenységét – a törvénymódosítások életbe lépnek.

Észak-Írországban az életpárti szervezetek, az ország két nagy keresztény felekezete – a római katolikus és protestáns – elöljárói, illetve az unionista és nemzeti politikai tábor kemény kritikával illették a brit parlament döntését. Véleményük szerint a törvénymódosítási-tervezet alkotmányellenes, London a politikai konfliktust kihasználó cinikus magatartásával semmibe veszi az észak-írek akaratát, és megvonja az élethez való jogot a védekezni képtelen legkisebbektől, az anyaméhben fejlődő magzatoktól. (Forrás: LifesiteNews)