👁‍🗨 1 010

Ha egy együtt járó pár úgy dönt, hogy bizalmat szavaz a házasság intézményének, és ezt a teremtő Isten színe előtt, templomi esküvő keretében is szeretné megpecsételni, azt ajánljuk, hogy vegyen részt egy jegyeskurzuson. Ha két szerelmes, fiatal tud órákat, akár napokat szánni, hogy a lakodalom minden apró mozzanatát megálmodják és megtervezzék, akkor érdemes néhány estét arra is szánni, hogy arról beszélgessenek, miként lehet egy életen át jól működtetni a házasságot. Sőt, még az is lehet, hogy mindeközben jól fogják érezni magukat.

A házasságok belső folyamatait szemmel tartó szakemberek, de a már több évtizede házasságban élők is tudják, hogy ez a teljes elköteleződéssel járó kapcsolat nem magától jó, ezért tenni is kell – ha lehet, már az elején, a megalapozáskor, a kezdetekkor.

Egy-egy ilyen találkozó evangelizációs lehetőség is, mert a résztvevők Istennek a házasságra és családi életre vonatkozó tervét ismerhetik meg a Biblia alapján, emellett még a más párokkal való ismerkedés lehetőségét is biztosítja. A felkészítő alkalmak arra is szolgálnak, hogy kedvet teremtsenek a jegyes- és majd a házaspárok számára, hogy a házasságkötés után is kapcsolatban maradjanak az egyházzal.

.

JEGYESKURZUS VAGY HÁZASSÁGI FELKÉSZÍTŐ?

Ebben segíthet a jegyeskurzus, egy minden érdeklődő fiatal számára nyitott, általában hat-nyolc alkalomból álló, vagy akár egy teljes hétvégére tervezett képzési forma, amely lélektani, orvosbiológiai, teológiai, gyermeknevelési és családjogi ismereteket, illetve módszereket ad át. Elsősorban egyházi és szakmai segítség, a szentségi házasságra és a keresztény családi életre készülő fiataloknak, akik ezáltal lehetőséget kapnak párkapcsolatuk elmélyítésére. A találkozók fő célja a jegyeseket segíteni abban, hogy jobban tudatosítsák mindazt, amire vállalkoznak, és azt, hogy párkapcsolatukat Isten áldása kíséri, ha az Ő szándéka szerint élik meg.

A gyulafehérvári főegyházmegye zsinatának „Keresztény család” című dokumentumában foglalt rendelkezés szerint a jegyeskurzusokat legalább főesperesi kerületenként meg kell szervezni.

Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha a jegyespár nem a saját plébániáján vesz részt jegyeskurzuson, az nem helyettesíti a származási plébánián történő házassági felkészítőt, inkább kiegészíti azt. Ezért a jegyeskurzus után szükséges a saját plébánossal való találkozás is.

A házasságkötéssel járó előkészületek (rendezvényterem, zenekar, vőfély vagy ceremóniamester legfoglalása, gyűrűk beszerzése, meghívók elküldése stb.) időnként már több mint egy évvel az esemény előtt elkezdődnek, így az egyházi esküvő megkötésének szándékát is időben lehet és kell is jelenteni a plébánián, hogy a házasulandó pár a plébánossal való egyeztetés alapján megfelelő házassági felkészítőn tudjon részt venni.

.

MIRE SZÁMÍTHATNAK A JEGYESPÁROK?

A jegyeskurzusokat vezető papok és házaspárok nem vizsgáztatják a párokat a katekizmusból, nem oktatnak ki, nem kérdezik, hogy ki mikor gyónt utoljára. Ráadásul pontos válaszaik sincsenek arra, hogy mi a hosszú és boldog házasság titka, de megélik házasságukat, hivatásukat – lehet, hogy már több évtizede.

A házasságra készülő fiatalok épp azáltal lehetnek megajándékozottak, hogy egy kicsit bepillanthatnak az életükbe, ugyanis megosztják tapasztalataikat, véleményüket, és arra bátorítanak mindenkit, hogy merjen dönteni a másik ember mellett egy életre.

Milye témák kerülhetnek terítékre egy jegyeskurzuson? Az első alkalom legtöbbször ismerkedős, azt követően lehetnek önismereti témák, de általában szó esik a házastársi kommunikációról, a szeretetnyelvekről, a férfi és nő szerepekről, párkapcsolati konfliktuskezelésről, az otthonról hozott családi mintákról, a gyermekvállalásról és a gyermekek születése után jelentkező problémákról, gyermeknevelésről, családi ünnepek megéléséről és családi imáról.

Egy külön alkalommal a házasság szentségéről és a házasságkötés liturgiájáról beszélgetnek a jegyespárok a jelen levő plébánossal, aki ilyenkor elmondja, hogy a házassági eskü nem egy „gyorsan legyünk túl rajta” helyzet, hogy az Isten színe előtt kimondott szavaknak súlya és következménye van.

A találkozók száma és az átbeszélt témák helységenként változnak. Vannak plébániák, ahol több egymást követő alkalommal találkoznak, és egy-egy témakört egy-egy találkozó alatt beszélnek meg. Máshol az intenzív hétvége mellett döntenek, és több témakört érintve készítik fel a jegyeseket.

.

JEGYESKURZUSOK A GYULAFEHÉRVÁRI FŐEGYHÁZMEGYÉBEN

Eddigi információink szerint az elkövetkező időszakban főegyházmegyénk területén több plébánián is szerveznek jegyeskurzusokat. A felsorolás nem teljes, a lista bővíthető (észrevételeket levélben a kertesz.tibor@csalad.ro címre várunk). Nagyon örülnénk, ha egy év múlva a lehetőségek többszöröséről számolhatnánk be.

CSÍKKARCFALVA

A helyi egyházközség jegyeskurzusa 2022. február 9-én kezdődött a helyi szervező házaspár, Kelemen Levente (0744 548 585) és Zsóka (0748 997 956) vezetésével. A csíkkarcfalvi jegyeskurzus kapcsán készített összeállításunkat ITT olvashatják.

GYERGYÓSZENTMIKLÓS

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián az egész város számára meghirdetett jegyeskurzus kezdődik 2022, március 1-jén Ft. Dávid György főesperes-plébános, Pongrácz József és Tímea vezetésével, illetve meghívott házaspárok részvételével. A gyergyószentmiklósi jegyeskurzus kapcsán készített összeállításunkat ITT olvashatják.

IMECSFALVA

A Kézdivásárhely melletti településen 2022. április 1-je és 3-a között szervez házasságra készülőknek és fiatal házasoknak jegyes hétvégét Ft. Hajlák Attila-István plébános és hat házaspárból álló csapata. A párok bárhonnan jelentkezhetnek, de részt kell vegyenek a teljes programon. A hétvége után jegyeskurzus elvégzéséről szóló igazolást kapnak.

KÁPOLNÁSFALU

A kápolnási egyházközségben évente egyszer, januárban szerveznek jegyeskurzust. A kezdeményezők és a jegyeskurzus vezetői György Attila és Ida, illetve Ft. Major Sándor plébános. Legutóbb 2022. január 7-e és 9-e között, egy hétvégi alkalom keretében találkoztak a jegyespárokkal.

KOLOZSVÁR

2022. januárjától kezdődően szervez jegyesoktatást a kolozsvári Ferences Családos Csoport. Érdeklődni Kardos Magdinál (0743 893 985) lehet.

A kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Plébánia február 21-i kezdettel hétfőként 20 órától várja a jegyeseket a plébánia hittantermébe. 

MAROSVÁSÁRHELY

Évente háromszor szerveznek jegyeskurzust, legközelebb 2022. február 1-jén kezdődött egy kilenc találkozásból álló sorozat a Deus Providebit Ház Márton Áron termében.
Az együttlét formája interaktív. Nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem munkalapok témái szerint páros beszélgetésekből, illetve csoportmunkából. Azok jelentkezését várják, akik a 2022-es év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolati készségeiket.
A kurzus házigazdái Ft. Szénégető István családreferens, marosvásárhely-remeteszegi plébános, illetve Sófalvi Szabolcs és Adél marosszentgyörgyi házaspár.

SEPSISZENTGYÖRGY

A Krisztus Király plébánián 2022. március 1-jétől kezdődően hét alkalommal találkoznak a jegyespárokkal. Az alkalmakat Ft. Takó István plébános és meghívott házaspárok szervezik.

SZENTEGYHÁZA

A helyi plébániaközésségben már több éve szerveznek jegyeskurzusokat György Attila és Ida szentegyházasfalvi házaspár vezetésével. A legutóbb jegyes hétvégére 2021. november 5-e és 7-e között került sor. A következő jegyeskurzust 2022. novemberére tervezik.

SZÉKELYUDVARHELY

A Kis Szent Teréz plébánián 2022. március 3-án kezdődik a több találkozóból álló jegyeskurzus Ft. Tamás Huba plébános és meghívott házaspárok vezetésével.

Kertész Marika és Tibor

TÁMOGATOM

ADOMÁNYÁVAL MISSZIÓNKAT SEGÍTI

Ha teheti támogassa a munkánkat. Köszönjük!

TÁMOGATOM