A reformáció 500. évének jegyében a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoportja figyelmét a vegyes házasságban élő családokra irányítja, hogy megerősítse őket hitük gyakorlásában, identitásuk gazdagságát átélve legyenek jelen a házasságban, egymást segítve a keresztény élet kiteljesedésében. A házasság prófétai jel: az egyháznak nagy álma, hogy az egység megvalósuljon, ennek a földi tükörképe, leképeződése a házasságban van, ahol a kultúrák össze tudnak kapcsolódni – vallják. Ennek szellemében október 21-én és 22-én Marosvásárhelyen is tartottak család- és párkapcsolat-építő rendezvényt.  

Az alkalomra egy kis létszámú, jó csapat gyűlt össze. A pénteki nap a köszöntések után imával folyatódott, melyben Szász Árpi, a Magvető dicsőitő zenekar tagjának vezetésével hangolódtunk Isten jelelnlétére.

Baricz Lajos plebános saját papi tapasztalatait osztotta meg hogyan kísérte-segítette a házasokat életútjukon, időnként rácsodálkozva a más felekezetek értékeire is. Esküvők alkalmábó írt verseivel színezte előadását. A résztvevők játékos módon ismerkedtek meg egymással: jó volt látni a frissen házasodott párt, a harmadik gyereküket váró családot vagy a több évtizede házasságban élők sokszínűségét.

Szombaton Adorján Kálmán haranglábi református lelkész a Biblia képeit használta fel a különböző adományok bemutatásához. Nemcsak a különbözőségekkel, hanem a hasonlóságokkal is feladatunk van, ez nemcsak hibaként vagy hiányosságként jelenik meg hanem megláthatjuk benne a feladatot, a saját hozzáállásunk tükrét is. Mindig tudatosítsuk hogy párom története az én történetem is, fontos hogy az igazságot is szeretetben monjuk ki.
Az Efezusi levél alapján arra bíztatott hogy Krisztus befogadott mindnyájunkat, amikor még bűnösök voltunk, ő előnkbe jött-így fogadjuk be mi is a társunkat, személyes és felekezeti jellegzetességeit.

Férfiak és nők külön csoportban osztották meg ezzel kapcsolatos tapasztalataikat. Délután kommunikációs stílusukat mutatták be a párok, egymás “bogarait” fogdták el, a szerető kommunikációról tanultak, gyakorolták hogyan lehet “jól hallani” a másikat. Egy-egy jól megoldott helyzet kapcsán megbeszélték hogy mi volt, ami elősegítette a különböző nézőpontok ellenére a megoldást, a jó döntést. Bakó Mária

Az ökumenikus sorozat támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) – Reformációs Emlékbizottság.

A hétvégén készült fotókat galériánkban tekinthetik meg.

Egy kis ízelítőt kapunk a visszajelzésekből:

“Nagy mosolyal az arcunkon jöttünk haza Marosvásarhelyről, ahol nagyon jól ereztük magunkat és amit hallottunk, láttunk és tanultunk azt próbáljuk bevinni a mindennapjainkba, mert úgy érezzuk hogy ezzel a kapcsolatunk szebb es harmonikusabb lesz. Jó volt megismerkedni olyan emberekkel akikkel bár csak pár órát töltöttünk együtt, nyíltan és őszintén beszéltek, úgy a saját kapcsolatukról, mint az Istennel való kapcsolatukról és aminek még jobban örültem, hogy ezek a velünk egyidős, fiatal párok voltak.
Az előadásoknál arra számítottam, hogy több szó lesz a két vallás közötti különbségekől. Ezzel együtt tartalmas dolgokat halhattunk, amit elraktároztunk és az adott időben elővesszük és használni fogunk. A jövőben is szívesen fogunk jönni hasonló programokra. (Boti és Brigi, friss házasok)

**

A találkozó megerősitett abban, hogy a sokféle különbözőség ellenére mindig a közöset keressem, azt ami egymással összeköt mindig a másik mélyebb megismerése tudja tartossá tenni a kapcsolatokat a családban és a felekezetben is. Észrevettük, hogy többen is hasonló gondokkal küzdenek, csak mindenki a maga sajátos helyzetében. Jó volt megtapasztalni, hogy van kitől segítséget, tanácsot kérni. (Rita és Csaba)