A legtöbb tanulmány szerint az alkoholfogyasztás esetében rögzített magasabb korhatár életeket ment, és csökkenti az alkohol fogyasztását is. Az Amerikai Egyesült Államokban eszerint is élnek.

Az USA egyes tagállamai tulajdonképpen maguk határozhatják meg azt a helyileg érvényben lévő korhatárt, ami az alkoholvásárlásra való jogosultságot illeti. Ez 1975-ben egészen érdekes megoszlást mutatott: voltak államok ahol a korhatár 18, máshol 19, Delaware-ben 20, a többiben pedig 21 év volt. Ma azonban, ha ugyanennek utánanézünk, akkor azt láthatjuk, hogy minden egyes tagállamban 21 év a korhatár. Jogosan tehető fel a kérdés: Mi vezetett ehhez az egységhez? Hogyan történhetett mindez?

1971-ben az alkotmány 26. módosítása lehetővé tette, hogy a 18 és 21 év közötti fiatalok is szavazati jogot kapjanak. Ez akkoriban 11 millió új választópolgárt jelentett az országban. Ennek hatására sok állam döntött úgy, hogy ha ezek a fiatalok szavazhatnak, sőt be lehet őket sorozni katonának, hogy a vietnami háborúba menjenek, akkor nyugodtan ihatnak is. Ez a változás azonban viszonylag rövid életű volt.

És itt kapott fontos szerepet Ronald Reagen elnök. Az 1982-es beszédében kiemelte, hogy csaknem 50.000 ember halt meg az elmúlt évben az Egyesült Államokban az utakon. Ebből évente 25.000 esetben ittas sofőr okozta a tragédiát, és további 750.000 sérülés történt.

Ezzel párhuzamosan a fentebb említett korhatár liberalizáció is problémát okozott. Azokban az államokban ugyanis, ahol 18 év volt a korhatár, nagyon megugrott a halálos közúti balesetek száma. Ebben jelentős szerepet játszott az, hogy az ilyen államok melletti szomszédos állam(ok)ból, ha ott magasabb volt a korhatár, gyakorta átjártak a fiatalok inni vagy italt vásárolni.

Számos kampány indult ezidőtájt az USA-ban. Még Michael Jackson is megengedte, hogy felhasználják a Beat It zenéjét egy harminc másodperces televíziós és egy egyperces rádiós reklám céljára az ittas vezetés elleni küzdelemhez. A kampányban a legaktívabb szerepet a MADD (Anyák az ittas vezetés ellen) és RID (Számolják fel a részeg sofőröket!) szervezetek játszották.

Reagen elnök közben törvénybe iktatta, hogy azokban az államokban, ahol 21 év alatti az alkoholváráslás korhatára, ott a szövetségi közlekedési alapból 5%-kal kevesebb támogatást kapnak az üzemanyag adóból befolyt pénzből az útfejlesztésekre. Ez jogilag nem volt egy központilag megszabott törvény a korhatár szabályozására, gyakorlatilag azonban mégis az volt.

Mivel az utak állapota gazdaságilag kritikus fontosságú volt, a tagállamok nem engedhették meg magunknak azt, hogy elessenek a pénztől. Ezután nagyon gyorsan mindenhol bevezették a 21 éves korhatárt. Lousina volt az egyetlen, ahol egy jogi kiskapu miatt a 90-es évek közepéig tartani tudták a 18-as korhatárt. Dél -Dakota pedig olyan formán állt ellen a törvénynek, hogy az alacsony alkoholtartalmú sörök vásárlását a 19 éveseknek azért engedélyezte. 1987-ben az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé került. 7:2 arányban végül az a döntés született, hogy a nemzet jóléte érdekében a szövetségi kormányzat joggal tartja vissza a támogatást Dakotától még ebben az esetben is. Végül tehát elesett az utolsó ellenálló is, és egységesen 21 év lett mindenhol a korhatár.

(Forrás: johir.eu)