//Ő más, de mégis szeretem!

Ő más, de mégis szeretem!

Ahhoz, hogy családon belüli kapcsolataink jól működjenek, el kell fogadnunk egymás különbözőségeit, tiszteletben kell tartanunk egymás különböző nézőpontját. Ez sokszor nem is olyan egyszerű. Néha családok esnek szét azért, mert megpróbáljuk rákényszeríteni véleményünket szeretteinkre, és olyan határokat állítunk fel, melyek nem engedik be a másként gondolkodókat.

Mit jelent a másság elfogadása? Elsősorban azt, hogy szeretem a másikat annak ellenére, hogy sok mindenben másként gondolkodik, másként érez, másképp dönt, mint én. Igent mondok erre a másságra. Igent mondok rá!

Befogadom, megpróbálom megérteni. Nem akarom átgyúrni a saját képemre és hasonlatosságomra. Megengedem neki, hogy önmaga legyen: az igazi, Isten szerinti önmaga. Sőt mi több, segítem ennek kibontakozását imáimmal, s ha szükséges konkrét tettekkel, cselekedetekkel is.

Nem a hiányosságaira figyelek, hanem az erényeire, az értékeire: mi az, amivel kiegészít, felemel, ami által többek leszünk, mint házaspár, mint család. Észreveszem és értékelem ezeket a kincseket, amelyeket Isten elrejtett benne.

Lehetővé teszem azt, hogy ezekkel gazdagítson engem és másokat is. Irgalmasságot gyakorlok vele szemben valahányszor nem úgy reagál, ahogyan szeretném, vagy ahogyan elvárnám. Megbocsátom tévedéseit, gyengeségeiért nem marasztalom el.

Ha így tudunk, ha így akarunk együtt élni házastársunk, gyermekeink másságával, ebből sok áldás fakadhat mindannyiunk számára. Családi életünk így gazdagabb, teljesebb és színesebb lesz.

A mi dolgunk az, hogy szeressük családtagjainkat az Istenből forrásozó „mégis” szeretettel, a megváltoztatásukat pedig bízzuk Istenre. Ne próbálkozzunk tehát tovább azzal, amire csak Isten képes! Ha türelmesek vagyunk egymással, ha tiszteletben tartjuk egymás véleményét, ha jó magvakat vetünk, akkor hosszú távon jó dolgokat fogunk aratni.

A családtagjainkat nem tudjuk megválogatni, és megváltoztatni sem. Éppen ezért imádkozzunk minden nap szeretteinkért, hogy türelemmel és megbocsátással tudjuk elfogadni egymás gyengeségeit, és igazi társak lehessünk a nehézségek közepette. Kertész Marika

Drága Mennyei Atyám!

Köszönöm neked a családomat! Köszönöm, hogy egymás gondjaira bíztál minket. Te látod a mi gyengeségeinket, és azt is, hogy időnként sok a veszekedés közöttünk és nem minden nap felhőtlen, de még így is annyira szeretsz minket, hogy feláldoztad értünk egyetlen Fiadat a kereszten!

Kérlek, Uram, add, hogy ezzel az önfeláldozó szeretettel tudjunk egymás iránt viseltetni minden nap! Adj egyetértést és békét otthonunkba, hogy igazán egymás támaszai lehessünk a bajban.

Áldd meg a testvéri és a házastársi kapcsolatokat. Adj nekünk alázatos szívet, hogy saját önzőségünk helyett a másik javát nézzük. Segíts, hogy az idősebbek és a fiatalok megértsék egymást. Tekints irgalmasan nyugtalan korunk családi életének sok gondjára, bajára. Te gyógyítsd be a sebeinket és adj nekünk vigasztalást az elkeseredésben.

Áldd meg Uram a családokat, őrizd meg ezt az általad elrendelt, szent köteléket! Áldd meg azokat, akik most készülnek a házasságra és azokat is, akik még nem találták meg a párjukat. Ámen.

2018-11-16T17:23:25+00:002018. november 18.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet