Éjfélkor életbe lépett Észak-Írországban az az abortusztörvény, amelyet Londonban szavaztak meg még nyáron: a döntés szerint 28. hétig lehet kioltani a magzat életét. Válaszul a közösségi médiában sokan fekete profilképpel hívják fel a figyelmet a törvényre.

A magyarok között is hatalmas sebességgel terjed az a tiltakozás, amely során a felhasználók feketére állítják profilképüket, hogy így tiltakozzanak az észak-írországi abortusztörvény ellen. A #DarkestDay – az az a legsötétebb nap – hashtaggel lévő képekhez az alábbi bejegyzést tették közzé többen is:

“Ma éjfélkor az Egyesült Királyság kiszabta Európa legextrémebb abortusztörvényét Észak-Írországra. Egy törvényt, amely alapján mostantól bemondásra végezhetnek abortuszt a 28. hétig. Az észak-írek több mint fele ellenzi ezt a változtatást. #notinmyname, nem az én nevemben, mondják. Ez egy sötét nap Észak-Írország és az egész világ számára.”

A régóta vitatott és meglehetősen érzékeny témákban a londoni parlament döntött még júliusban azért, hogy jogharmonizáció legyen az Egyesült Királyság többi részével (Angliában, Walesben és Skóciában már 2014-ben elfogadták) – írja az Euronews. Az Amnesty International kampányfőnöke elégedettségének adott hangot, hogy akár 7 hónapos (!) magzatok életét is ki lehet már oltani, szerinte “ezzel véget ért az egyenlőtlenség és a diszkrimináció az azonos nemű párok, valamint az abortusz-tilalom miatt szenvedő nők számára”

Más véleményen van viszont Arlene Foster, a Brit Demokratikus Unionista Párt képviselője, aki így nyilatkozott:

“Ez egy nagyon szomorú nap. Tudom, hogy sokan ma ünnepelni készülnek, De azt üzenem nekik; gondoljanak azokra, akik szomorúak, mert úgy érzik, ez sérti az emberi méltóságot és az emberi életet.”

Székely János szombathelyi egyházmegyés püspök nemrégiben így vélekedett a Hír TV „Terc” című műsorában az abortuszról:

„Az emberi élet a fogantatással kezdődik. Az, hogy mikor vágják el ezt az emberi életet, az csak fokozati különbség: ugyanazt az önálló, kicsi, ártatlan és védtelen emberi életet pusztítják el. Talán a modern ember csak azért tudja ezt megtenni, mert nem látja azt, amit tesz. Ha kitennék a magzatot, azt a kicsi gyereket a műtőasztalra, és ott kellene a mozdulatokat végrehajtani – ahogy a koponyáját széttörik és a végtagjait szétvágják – valószínűleg a legtöbb édesanya nem engedné és a legtöbb orvos nem tudná megtenni. Ami történik, az borzalmas: azt gondolom, hogy néhány száz év múlva az emberiség megdöbbenve fogja látni azt, hogy mi mit csináltunk, hogy mik történtek a mi kórházainkban.”

(Forrás: 777blog.hu)