Kapcsolódó cikkek

Ismertető

Ciklus-show

„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok.”

A Ciklus-show egy drámapedagógiai módszerekre épülő felvilágosító foglalkozás kiskamasz (10-12 éves) lányoknak. A projekt mottója szerint, ha valaki megbecsüli, tiszteli önmagát, a testét, akkor van esélye, hogy felelősen tudjon bánni a szexualitásával. Ez az alapja egy későbbi boldog párkapcsolatnak.

Lényege, hogy a saját test, a termékenység értékességét kívánja közvetíteni. Nem a hagyományos értelemben vett felvilágosítás a legfőbb cél. Nem elméletileg, nem röviden és tömören, s leginkább nem suttogva, a szánk elé tartott kezünk mögül, hanem látványosan, szórakoztatóan és kedvesen.

A lányok érzik, hogy ami a testükben zajlik, mindenképpen szóra érdemes! A foglalkozás középpontjában valójában, a menstruációs ciklus folyamata áll. Olyan információkat nyújt, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz.

Szomorú tapasztalat, hogy az iskolában a felvilágosítás arra szorítkozik, hogy felhívják a serdülők figyelmét a veszélyekre (nemi betegségek, nem várt fogamzás), amik ezután „leselkednek” rájuk. Így a testi változásokhoz a gyerekeknek rögtön negatív érzések fognak kötődni. A Ciklus-show során a lányok átélhetik saját testük értékességét, pozitív érzésekkel támogatjuk meg őket. Így alakítható ki a pozitív testképük.

A lányoknak tartott foglalkozást egy szülőknek szánt bemutató előzi meg, vagy követi. Ennek az elsődleges célja, hogy a szülők és lányaik közt egy kommunikációs csatorna nyíljon meg, hogy ne tabuként kezeljék a szexualitást, a nemi változásokat.

Az édesanyák gyakran arról számolnak be, hogy a gyerekek iskolai keretek között szinte semmilyen tájékoztatásra nem számíthatnak. Ők maguk viszont nem igazán tudják, hogyan kellene belevágni a témába.

A foglalkozások időtartama 5 óra, kisebb szünetekkel. A csoport ideális létszáma legkevesebb 10, legtöbb 17 lány.

TÖRTÉNET

1999-ben alkotta meg Dr. Elisabeth Raith-Paula német orvosnő, azóta több európai országban sikeres a program. Németországban ma ez az egyik legelterjedtebb és legnagyobb szexuálpedagógiai prevenciós projekt, mely orvostudományi-biológiai alapokon nyugszik. 2012-ben elnyerte az Európai Unió Best-Practice-Project díját. Magyarországi adaptációja a Kecskeméti SZÉK-Egyesület nevéhez fűződik.

Az MFM-Projekt (Mädchen Frauen Meine Tage = lányok, asszonyok, menstruáció) 2006-os indulás óta több mint tízezer magyar lány részesült az élményben.

Mára az MFM-Projekt®  bővült (My Fertility Matters = A termékenységem fontos!), Németországban a fiúknak tartott foglalkozást is magába foglalja.

Erdélyben, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében a Ciklus-show a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ kezdeményezésére, a Boldogabb családokért iskolai program ikertestvéreként indult útjára. A standardizált, levédett foglalkozást csak képzett, vizsgázott munkatársak tarthatják. Mindeddig hat oktató szerezte meg ezt a szakképesítést, akik megegyezés alapján további alkalmak tartását vállalják.

Csiszér Hajnalka (Árkos) – Telefon: 0745 126 188

Damó Beáta (Kézdivásárhely) – Telefon: 0741 656 675

Farkas Enikő (Székelyudvarhely) – Telefon: 0743 077 440

Molnár Hajnalka (Uzon) – Telefon: 0754 643 410

Nagy Erika (Mezőpanit) – Telefon: 0740 260 333             

Péter Júlia (Székelyudvarhely) – Telefon: 0724 079 611

A program kapcsán további információk Kertész Máriától, a Boldogabb családokért iskolai program koordinátorától igényelhetők a kertesz.maria@csalad.ro címen, illetve a 0743 152 008-as telefonszámon.

A Ciklus-show népszerűsítő szórólapja INNEN letölthető.

„Megtudtam egy csomó érdekes dolgot a testemről. Tetszett, hogy mi voltunk a szereplők. Többé nem félek a havivérzéstől.”

Résztvevő lányok

„Nagyon jól strukturált, átlátható, rendszerezett, ugyanakkor meleg, elfogadó hangulatban, légkörben zajló bemutató volt. Távlatokat nyit, előrevetít lehetséges kapcsolódási pontokat a lányokhoz.”

Pedagógus

„Nagyon jó a projekt, megerősíti az otthoni beszélgetéseket. Örülök, hogy az osztállyal tartották, szerintem erősíti a lányok kapcsolatát is.”

Szülői vélemény