Jegyeskurzus

Jegyeskurzus 2017-01-09T22:17:19+00:00

Kapcsolódó cikkek

Jegyesoktató képzés 2014-ben

2014. június 24-26 között a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja szervezésében 45 személy vett részt a jegyesoktató-képzésen, melyet Marosszentgyörgyön tartottunk. Az érdeklődők Maros, Hargita, Kolozs, Kovászna, Szatmár megyéből érkeztek, összesen tizennégy helységből, ahol már eddig is

Ismertető

Mi a jegyeskurzus?

Elsősorban egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat megismerésére és elmélyítésére és ismerkedési lehetőség más párokkal. Ajegyeskurzus ugyanakkor közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. Elsősorban evangelizáció, mert Isten házasságra és családi életre vonatkozó tervét ismerhetjük meg a Biblia alapján, másodsorban kurzus, hiszen szakemberek is megszólalnak.
A képzés formája interaktív. Nemcsak előadásokból, tanításból áll, hanem közösen beszélgetünk, annyit osztva meg kapcsolatunk dolgaiból, amennyit szükségesnek találunk. A jegyeskurzus nem helyettesíti a plébániai jegyesoktatást. Ajánljuk a saját plébánossal való találkozást is.

Kinek szól a jegyeskurzus?

Pároknak, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat, jegyben lévő, házasságukat közeljövőben kötő fiataloknak, és azok számára ideális, akik a kurzus elvégzése után kötnek házasságot.

Kik vezetik az összejöveteleket?

Pap, szerzetes mindig van jelen, emellett szakemberek (orvos, pszihológus, pszihopedagógus stb.) és meghívottak, keresztény családi életet élő párok.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében jelenleg zajló jegyeskurzusok helyszínei és vezetői

Marosvásárhely – Szénégető István családreferens pap és a Sófalvi-házaspár,  Szabolcs és Adél
Sepsiszentgyörgy – Csiszér Csaba és Hajnalka, Pénzes Szabolcs és Ágnes
Csíkkarcfalva – Kelemen Levente és Zsóka, Ilyés Erika segítőnővér
Szentegyháza és Kápolnásfalva– György Ida és Attila
Székelyudvarhely – László Attila szombatfalvi plébános

„Mind a közvetlen készületnek, mind a huzamosabb kísérésnek olyannak kell lennie, hogy a jegyesek a házasságkötést ne az út végének tekintsék, hanem úgy fogadják a házasságot, mint hivatást, mely útnak indítja őket, szilárd és realista döntéssel arra, hogy minden nehéz helyzetet és próbatételt közösen kiálljanak. A házasság előtti és a házasság alatti pasztorációnak mindenekelőtt „kötelék-pasztorációnak” kell lennie, ami olyan elemeket tartalmaz, amelyek hozzásegítenek a szeretet érlelődéséhez és a nehéz pillanatok leküzdéséhez…A közvetlen előkészületben fontos tanítani a jegyeseket arra, hogy mélyen éljék át a házasságkötés szertartását, hogy érthessék és átélhessék annak minden mozzanatát. Emlékeztessük arra, hogy egy ilyen nagy elkötelezettség, mint ami a házassági beleegyezésben történik, és a testek házasságban beteljesedő egyesülése, megkeresztelt felek esetében csak úgy értelmezhető, mint Isten- megtestesült és a szeretet szövetségében Egyházával egyesült – Fia szeretetének jele.”

(Ferenc pápa – Amoris Laetitia)

Részletek az eseménynaptárban