Kapcsolódó cikkek

Jegyesoktató képzés 2014-ben

2014. június 24-26 között a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja szervezésében 45 személy vett részt a jegyesoktató-képzésen, melyet Marosszentgyörgyön tartottunk. Az érdeklődők Maros, Hargita, Kolozs, Kovászna, Szatmár megyéből érkeztek, összesen tizennégy helységből, ahol már eddig is

JEGYESOKTATÓ KÉPZÉS SZÉKELYUDVARHELYEN

„Isten megteremtette az embert, saját képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket." (Ter. 1.27) - akár ez az ószövetségi igerész is lehetett volna annak a továbbképzőnek a mottója, amelyre immár második alkalommal került sor március

JEGYESKURZUS MAROSVÁSÁRHELYEN

Idén is lesz egy tavaszi és egy őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen. A tavaszi képzés 2004. február 24-én este 8 órakor kezdődött. Ezt követi a tíz ülés, a záró találkozó május 11-én lesz. A tavaszi kurzust Szénégető

Ismertető

Mi a jegyeskurzus?

Elsősorban egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat megismerésére és elmélyítésére és ismerkedési lehetőség más párokkal. Ajegyeskurzus ugyanakkor közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. Elsősorban evangelizáció, mert Isten házasságra és családi életre vonatkozó tervét ismerhetjük meg a Biblia alapján, másodsorban kurzus, hiszen szakemberek is megszólalnak.
A képzés formája interaktív. Nemcsak előadásokból, tanításból áll, hanem közösen beszélgetünk, annyit osztva meg kapcsolatunk dolgaiból, amennyit szükségesnek találunk. A jegyeskurzus nem helyettesíti a plébániai jegyesoktatást. Ajánljuk a saját plébánossal való találkozást is.

Kinek szól a jegyeskurzus?

Pároknak, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat, jegyben lévő, házasságukat közeljövőben kötő fiataloknak, és azok számára ideális, akik a kurzus elvégzése után kötnek házasságot.

Kik vezetik az összejöveteleket?

Pap, szerzetes mindig van jelen, emellett szakemberek (orvos, pszihológus, pszihopedagógus stb.) és meghívottak, keresztény családi életet élő párok.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében jelenleg zajló jegyeskurzusok helyszínei és vezetői

Marosvásárhely – Szénégető István családreferens pap és a Sófalvi-házaspár,  Szabolcs és Adél
Sepsiszentgyörgy – Csiszér Csaba és Hajnalka, Pénzes Szabolcs és Ágnes
Csíkkarcfalva – Kelemen Levente és Zsóka, Ilyés Erika segítőnővér
Szentegyháza és Kápolnásfalva– György Ida és Attila
Székelyudvarhely – László Attila szombatfalvi plébános

„Mind a közvetlen készületnek, mind a huzamosabb kísérésnek olyannak kell lennie, hogy a jegyesek a házasságkötést ne az út végének tekintsék, hanem úgy fogadják a házasságot, mint hivatást, mely útnak indítja őket, szilárd és realista döntéssel arra, hogy minden nehéz helyzetet és próbatételt közösen kiálljanak. A házasság előtti és a házasság alatti pasztorációnak mindenekelőtt „kötelék-pasztorációnak” kell lennie, ami olyan elemeket tartalmaz, amelyek hozzásegítenek a szeretet érlelődéséhez és a nehéz pillanatok leküzdéséhez…A közvetlen előkészületben fontos tanítani a jegyeseket arra, hogy mélyen éljék át a házasságkötés szertartását, hogy érthessék és átélhessék annak minden mozzanatát. Emlékeztessük arra, hogy egy ilyen nagy elkötelezettség, mint ami a házassági beleegyezésben történik, és a testek házasságban beteljesedő egyesülése, megkeresztelt felek esetében csak úgy értelmezhető, mint Isten- megtestesült és a szeretet szövetségében Egyházával egyesült – Fia szeretetének jele.”

(Ferenc pápa – Amoris Laetitia)

Részletek az eseménynaptárban