Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Nincs bevált recept arra, hogy miként neveljünk egészséges gyermekeket ebben a tömegmédia és digitális technika uralta világban. A tanácsok és példák olyan sokszínűek, mint maga az élet. Mindenkinek a saját értékrendjén, a technikához való viszonyán, céljain és elszántságán múlik, hogy melyik árnyalatot választja. Tény, hogy a korai években kialakult étkezési, alvási és mozgási szokások hosszú távon meghatározzák gyermekeink egészségi állapotát.

Az alvás mindennél fontosabb a gyermekeink számára. Ha megfelelő minőségű, akkor erősíti a figyelmet, csökkenti a stresszt, fokozza az érzelmi stabilitást, jó irányban befolyásolja a hangulatot, a memóriát, a tanulási képességeket, felelős a jó osztályzatokért, csökkenti az egészségügyi problémák kockázatát, és hosszabb életet is biztosít.

Az elektronikus eszközök és a közösségi média látszólag egyedi módon hat az alvásra a média régebbi változataihoz képest. Például azok a tinik, akik könyveket vagy magazinokat olvasnak, kevesebb valószínűséggel lesznek kialvatlanok – vagy az olvasás miatt lesznek álmosak, és könnyebben le tudják tenni a könyvet takarodókor. Az okostelefonok csábítása, a sötétben világító kék fény gyakran ellenállhatatlan.

Ma már a gyerekek 70 százalékának van saját tévéje a hálószobájában, egyharmadának van saját számítógépe és közvetlen internet-hozzáférése is. Ezek a gyerekek alvás helyett igen sok időt töltenek a képernyők előtt.

Ha a gyerekek fáradtak, akkor különböző szerekhez fordulnak, hogy ébren maradjanak. Az üzletek tele vannak koffeintartalmú üdítőkkel és energiaitalokkal, a kávézás pedig ma már számukra majdhogynem természetes és elfogadott. Egy kutatás szerint a tinédzserek 75 százaléka fogyaszt naponta koffeint.

A szülő már az energiaitalok neve hallatán is elgondolkozik, az izgalmat hajszoló serdülőknek viszont éppen ezért tűnnek vonzónak a „vörös bika”, „padlógáz”, „töltés”, „bomba”, „pofon”, „vágy” vagy „pokol” fantázianevű koffeinkoncentrátumok. Ezekben az „üdítőkben” legtöbbször jóval több a hatóanyag tartalom a megengedettnél, de mivel étrend-kiegészítőnek minősülnek, ezt senki nem ellenőrzi.

A tizenévesek és a húszas éveik elején járók ráadásul hajlamosak alkohollal keverni ezeket a szereket, mert a koffein csökkenti a részegséget. Ezzel az a nagy baj, hogy mivel az erősen ittas fiatal nem dől ki, hanem könnyedén mozog, abban a tévhitben ringathatja magát, hogy képes olyan összetett feladatok elvégzésére, mint az autóvezetés, ez nyilván tévedés.

A rövid idő alatt elfogyasztott nagy mennyiségű energiaital leggyakrabban szív-érrendszeri problémákat okoz. Fiatal felnőttek körében a túlzott fogyasztás nyomán sok esetben tapasztaltak szívritmuszavarokat, pitvarfibrillációt.

Mi a megoldás? A leckék mennyiségét nem tudjuk befolyásolni, de törekedjünk arra, hogy gyerekeink korábban, napközben írják meg. Ha a gyerekünk látja, hogy nekünk fontos az alvás, akkor neki is az lesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy teremtsük meg a nyugodt alvás körülményeit: vigyük ki a tévét és a számítógépet a gyerek szobájából, lámpaoltás előtt legyen „vége a napnak” hangulat, és vezessünk be egy esti rutint.

Ha a kisebbeknél az esti, lefekvéshez kapcsolódó rituálék közé felvesszük a meseolvasást, az nagyon sok előnnyel jár: a szülő hangja, fizikai jelenléte, a testi kontaktus, az ölelés biztonságot ad számukra, ellazítja őket.

Gyermekeink így nemcsak kipihentebbek lesznek, de nem kell majd mesterségesen ébren tartaniuk magukat, jobban teljesítenek az iskolában, és összességében jobban érzik magukat napközben is. Minőségibb lesz az életük. Kertész Tibor

(Megjelent a Háromszék napilap 2021. szeptember 30-i számában)

TÖBB ALVÁSIDŐ A MINŐSÉGI ÉLETÉRT (1.)                               TÖBB ALVÁSIDŐ A MINŐSÉGI ÉLETÉRT (2.)