„Test és lélek egysége – Intimitás és szexualitás a házasságban” címmel szervezett lelkigyakorlatot házaspároknak a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja 2019. november 29-e és december 1-je között a csíkszeredai Jakab Antal Házban, hatvan, többnyire fiatal házaspár részvételével.

A péntek délután kezdődő program közös vacsorával indult, majd bemutatkoztak a hétvége előadói, dr. Gorove László és Kriszta, akik 38 év házasság után is közvetlenséget, lazaságot, lendületet, ugyanakkor harmóniát, meghittséget, összhangot sugároztak nemcsak szavaikkal, hanem gesztusaikkal, egymásra pillantásaikkal is. A lelkigyakorlatra való ráhangolódást rövid filmnézés követte a házasság művészetéről. A könnyed délután és este szépen elindította a házastársakat az egymásra való ráhangolódás és figyelem útján.

Szombaton délelőtt intenzív, minden percében érdekfeszítő, izgalmas előadásokat hallhattunk a házasságban megélt intimitásról, szexualitásról. Szó esett a férfi és női különbözőségeinkről, melynek ismerete, elfogadása, annak megfelelő kezelése segítheti a házastársakat abban, hogy egymást kiegészítve, az egységet megtalálhassák, a különböző síkon futó görbéiket egymáshoz közelíthessék.

Az előadók a mondandójukat a Szentírásra alapozták, a Teremtés Könyvétől kezdve a Példabeszédek Könyvén át egészen Pál apostolnak a korintusiakhoz írt levéléig. Az idézett bibliai részek megerősítettek abban, hogy a rengeteg információ, reklám, film, amely uralja a szexualitásról alkotott képet a mai világban, mennyire más képet mutat, azzal szemben amelyet a Teremtő elképzelt az emberről, a férfi és nő közötti kapcsolatról. Rávilágítottak arra, hogy hogyan függ össze a szexualitás, az istenképpel és a szeretettel, elemeztük a házasság és ima, ima és szex, Isten és a szexualitás közötti összefüggéseket.

Meghallhattuk, hogy egy szeretetteljes kapcsolat nem lehet unalmas, és megérthettük, hogy néha változtatnunk kell a szabálykönyvünkön és a kimondatlan vágyaink csak ritkán teljesülhetnek. Úgy a házasságban, mint a szexuális, intim kapcsolatunkban elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció: az elismerést, a bókot, a csodálatot, a vágyainkat ki kell tudnunk mondani, így szó esett a kommunikációs szabályokról, de ugyanakkor a szexuális intimitás pontjait is átbeszélhettük. Tudatosult bennünk, hogy felelősségteljes keresztény katolikus szülőkként kötelességünk a szexuális viselkedéssel kapcsolatos normákat átadnunk gyermekeinknek.

Továbbá a nőknek alkalma volt a férfiak szexualitásról beszélgetni, ugyanabban az időben  a férfiak a női szexualitásról hallhattak, így a tabutémák megkerülése nélkül körbe lehetett járni a legalapvetőbb témaköröket, amelyek általában foglalkoztatnak foglalkoztatnak, de mégsem merünk beszélni róla.

Az előadástömbök között a tömény elmélet mellé a házaspárok rengeteg konkrét ötletet, tanácsot kaptak, de a legfontosabb, hogy lehetőség nyílt randevúzni a házastársunkkal.

A szombat esti szentmisét egy meghitt, sokat adó szentségimádás követte, ahol a házaspárok hangosan kimondott szavak nélkül is kérhették szándékaikra a közösség imáját, mely óriási erővel tud bírni és működni. Az estét agapéval, koccintással és beszélgetéssel, ismerkedéssel zártuk.

A vasárnap délelőtti záróelőadás az Énekek éneke által megjelenített történet elemzése volt, ez az a rész a Bibliában, amelynek csak és kizárólag a szerelem a tárgya.

A hétvége megerősített abban, hogy házasságunknak jót tesz, ha beszélünk a házastársunkkal az intim kapcsolatunkról, illetve ha megteremtjük annak létrejöttét. Fontos, hogy szakítsunk időt arra, hogy kettesben lehessünk, hogy fektessünk hangsúlyt az együtt eltöltött lelki, érzelmi élményeink gazdagítására. Rávilágított arra is, hogy a szexualitás nem csupán a nemi aktus, hanem pillantások, érintések, simogatások is részei annak, hogy az intimitásunk már a reggeli búcsúcsókkal kezdetét veszi és hogy fontos készülni rá.

Tudatosította bennünk azt, hogy ha megtanulom a páromat úgy szeretni ahogyan ő szeretné, megtanulok gyönyörködni benne, udvarolni neki és folyamatosan csodálni őt, és mindezeket önzetlenül teszem, akkor át tudom adni magam neki, és tudom élvezni azt a jót amit Isten készített elő a számunkra. Megérthetjük azt, hogy annak aminek a párom örül, annak Isten is örül. Péter-Drócsa Mária és Levente, Csíkszereda

A lelkigyakorlatot Hargita megye Tanácsa és Marosszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatta. 

O

A házaspárok beszámolóiból:

Hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk ezen a hétvégén, nagyon építő és megerősítő volt látni, a sok különböző életkorú házaspárt, akik szintén hasonló kihívásokkal szembesülnek, és tudatosan dolgozni akarnak azért, hogy a házasságuk gyümölcsöző legyen.
Számunkra a Gorove-házaspár hiteles üzenetet közvetített a szentírásra alapozva, az intimitásról, romantikáról, szexualitásról. Közvetlenségükkel és humorukkal, oldott légkört teremtettek. A hétvége felépítésében fontos szerepet kaptak a házaspároknak feltett kérdések, amelyek beszélgetésre sarkalltak. Továbbá köszönjük a remek szervezést és a kényelmes szállást. Gurzó Levente és Bernadett, Gyergyószentmiklós

O

Nagy élmény volt számunkra a házas lelki gyakorlat. A hétvége megerősített, hogy az egymásra való odafigyelés a legfontosabb; a problémák kezelésére a beszélgetés, a megbeszélés a legjobb megoldás. Nagyon tetszett az előadásmód, az előadók humora. A hétvége kiemelkedő része, csúcspontja számunkra a közös szentségimádás volt, leírhatatlan élményben volt részünk. Minden házasságra készülőnek és házasságban élőknek egyaránt kötelezővé tennénk ezt a lelkigyakorlatot. Lőrincz András és Andrea, Szentegyháza
O

A hat év együttjárásunk alatt sok programon vettünk részt, ami a házasság előtti tisztaságról szólt, és úgy is készültünk a házasságunkra, hogy a lelki megismerésre fektettük a hangsúlyt. Ez a fajta megismerés olyannyira elmélyítette a kapcsolatunkat, hogy bátran ki tudtuk jelenteni, ha soha nem feküdhetnénk le egymással, akkor is egymással élnénk le az életünk. Tisztában voltunk azzal, hol a határ, mit és hogyan ne csináljunk, hogy megmaradjunk tisztaságban.

Házasságkötésünk után azonban egyből ránk szakadt a szexuális együttlétek lehetősége, és felismertük, hogy gyakorlásra, tanulásra van szükségünk. Adtunk is magunknak egy évet, majd csak utána vállaltunk gyerekeket. A gyerekek (4 és 2 évesek) születése viszont annyira elvonta a figyelmünket egymásról, hogy újra hónapokig elvoltunk szexuális együttlét nélkül és egyre inkább kezdett bántani,hogy ez talán így nincs rendjén. Ez lenne Isten valóságos terve??!!

A házasságon belüli szexualitástól eddig nem hallottunk prédikációkat, nem szerveztek programokat, ennek nincs olyan nagy reklámja, pedig egy életre szóló dolog, és sokkal nagyobb felkészítésre lenne szükség a házaspároknak. A világi reklám meg annyira torz képet mutat be, hogy lelkiismeretfurdalást okozott néha csupán a szexre gondolás is.

Ez a hétvége felszabadító volt, Isten nagyszerű és csodálatos tervéről hallhattunk. Hihetetlenül bátorító és tudatosító volt, hogy a szex a házasság keretein belülre lett teremtve, Isten gyönyörködik benne, és egy önzetlen, önátadó házastársi együttlét Istent dicsőítő alkalom. Elekes István és Gabica, Gyergyószentmiklós