👁‍🗨 394

A főegyházmegyei családpasztorációs bizottság munkacsoportjának önkéntesei 2023. február 24-é és 25-én „Férfias felelősséggel az egyházban mottóval szervezték meg a férjek és édesapák hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban. A lelkinapra több mint 80 férfi jelentkezett be.

A rendezvénnyel a szervezők azokat a férjeket, édesapákat próbálták megszólítani, akik szeretnék jobban megérteni, hogy milyen egy életadó közösség, és együtt szeretnénk újra visszatérni ahhoz az alaphoz, amely megtart, életet ad, tovább lendít annak érdekében, hogy Isten álma szerint tölthessék be küldetésünket ott, azon a helyen, ahová Isten helyezte őket: a házasságban, a családban, az egyházi közösségekben.

A péntek esti köszöntés után Ft. Dávid György gyergyószentmiklósi főesperes-plébános az életadó közösség jellemzőit gyűjtötte össze, amely a Jézus Krisztus által alapított szentségek által élő és összetartozó, szeretetteljes, imádkozó, evangelizáló, egyházias, szolgáló, nagylelkűen adakozó, növekvő és egységre törekvő.

Szombat délelőtt Bajcsi Tibor akolitus, az Élet a Lélek imacsoportok vezetője a hitben való élet áldásairól, annak gyakorlatáról beszélt a résztvevőknek.

– Hitbéli cselekedeteink tele vannak kétkedéssel. Amikor Jézus kijelenti magáról, hogy „aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi végbe, amelyeket én végbevittem, sőt még nagyobbakat is végbevisz” (Jn 14,12),  és amikor megnézzük, hogy mi utoljára mikor tettünk legalább olyanokat, amilyeneket Jézus tett, akkor láthatjuk, hogy nem állunk túl jól a hit dolgában. Kifogásokat keresünk, de a hitben járáshoz nem kell semmiféle küldetés, képzés, csak nyitott szív – emelte ki az előadó.

A lelkinap folytatásként a gyergyószentmiklósi férfiközösség bemutatkozása, tanúságtétele következett. 

A szombat délután programjában idén is helyet kapott a Somlyó-hegyi keresztútjárás, de voltak, akik ezúttal is a műhelymunkákat választották.

A lelkinap végén a férjek, édesapák a kegytemplomban szentmisén vettek részt. A rendezvény szentségimádással és szentségi áldással ért véget. 

Kertész Tibor