Február 24-e és 26-a között immár kilencedik alkalommal szervezték meg a férjek és édesapák lelki hétvégéjét Csíksomlyón. A rendezvényt meghirdető Főegyházmegyei Családpasztorációs Központja a tervezéskor az idén meghirdetett Szent László pasztorális év témáihoz igazodott.

Február utolsó hétvégéje már több éve bekerül néhány férj és édesapa határidőnaplójába, idén is már a meghirdetett határidő előtt beteltek a helyek. A szervezők tapasztalata szerint a résztvevők között vannak állandó visszatérők, akik számára a program kitűnő alkalom a nagyböjt előtti elcsendesedésre, de érkeznek olyan férfiak is, akik sok jót hallottak az eseményről, és maguk is részesei szeretnének lenni az élménynek.

A lelki hétvége péntek esti programja a barátságos hátbaveregetések, köszöntések után dr. Nemes István „Szent László mint a férfiasság mintaképe” című előadásával kezdődött. A nagyváradi történész a lovagkirály azon tulajdonságait, erényeit, döntéseit emelte ki, amelyek az egyensúly és kiengesztelődés szentjét a mai férfiak számára példaképévé tette.

Nagy sikere volt a péntek esti játékfilmnek, melynek főszereplője a második nagy világégés egyik legnagyobb csatáját úgy élte túl, hogy lelkiismereti okból nem fogott fegyvert a kezébe, de közben megmentette hetvenöt társának életét.

Szombaton délelőtt Borota Gábor csíkszeredai pszichológus, kétgyermekes családapa a felelősségvállalás témája köré építette fel előadását. A szakember szerint manapság a legtöbb férfi feladja a családfői pozícióját, a munkába menekül és a gyermeknevelést, a problémák megoldását a feleségére hagyja. A nők ezzel a helyzettel nehezen birkóznak meg, így felborul a család egyensúlya. Ezzel szemben a felelősséget vállaló férfi jó irányba befolyásolhatja, alakíthatja családja életét, ráadásul még Isten útján is jár, mert ez a Teremtőtől kapott feladata.

Sófalvi Sándor Szabolcs marosszentgyörgyi polgármester saját életének, közéleti tevékenységének példáin keresztül arra buzdította a férfiakat, hogy vallják meg az életükkel Jézus Krisztust, merjék vállalni keresztény mivoltukat, nemcsak a családban, hanem a munkahelyen, a közéletben, a hétköznapokban is.

Szent László király életpéldájára alapozva szervezték meg a délutáni műhelymunkákat is. A családpasztorációs munkacsoport önkéntesei a felnőtt férfi megszületésének, kamasz gyermekeivel való kapcsolatának témájában tartottak foglalkozásokat, a kiscsoportokban szó volt az önkéntességről, a lovagiasságról mint férfierényről, de a lányok neveléséről, de a marosvásárhelyi Sátor-Fa férfiközösség is bemutatta tevékenységét.

A férjek és édesapák lelki hétvégéjének immár hagyományossá vált mozzanata a csíksomlyói kálvária stációit követő keresztút, amelyet a résztvevők kisebb csoportokban, elmélkedve, imádkozva járhattak végig. A szombati napot szentmise és szentségimádás zárta.

A zárónapon Kolozsvári Tibor ötgyermekes édesapa, a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ vezetője, a Hargita megyei önkormányzat tanácsosa az önkéntesség és a szolgálat kapcsolatáról tartott előadást.

A lelki hétvége a főegyházmegyei családpasztorációs központ tevékenységének bemutatásával, és a Segítő Mária Líceum lelkiigazgatója, Simó Gáspár által celebrált szentmisével ért véget. Kertész Tibor

Az eseményen készült fotók itt megtekinthetők.

Támogató:
az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)