👁‍🗨 583

November 4-e és 6-a között Szentegyházán szervezett jegyeskurzust a Szent Gellért Alapítvány, hogy segítséget nyújtson a házasságra készülő fiataloknak a kapcsolataik megerősítésében. A rendezvényt négy pár részvételével az alapítvány székhelyén tartották meg.

A jegyeskurzus meghirdetésekor a kezdeményezők hangsúlyozták: az egész hétvégés sorozat elsősorban egyházi és szakmai segítségnyújtás a tartós kapcsolat kialakítása érdekében, de lehetőséget ad arra is, hogy a házasságra készülő fiatalok egy mélyebb szinten találkozzanak, miközben lehetőségük van más párokkal is megismerkedni. A jegyeskurzus során a résztvevők ismereteket szerezhetnek a szentségi házasságról és a keresztény családi életről, Istennek a házasságra és családi életre vonatkozó tervéről a Biblia tanítása alapján.

A jegyeshétvége vezetői, György Attila és Ida elmondták: a házasságuk sok jó tapasztalatát szeretnék valamiképpen megosztani, átadni az életük egyik legnagyobb döntése előtt álló fiatal pároknak.

– Van egy témasorozatunk, amelyet minden jegyeskurzusban előveszünk, ilyen például a szerelem-párválasztás-házasság, a kommunikáció, a konfliktuskezelés, a szexualitás a házasságban, a gyermekvállalás. Azokat a helyzeteket, eseteket beszéljük át, amelyeket ők hoznak be. Töbnyire együttélő párok, akik tervezik az esküvőjüket, ezért próbáljuk átbeszélni velük azt is, hogy miben más az együttéléssel szemben, hogy ők keresztény házasságot kötnek, templomi esküvőt tartanak – mondta el érdeklődésünkre György Ida.

A képzés formája interaktív. Nem csak előadásokból, tanításból áll, hanem vitákból, de olyan feladatokból is, amit a párok együtt végezhetnek el, illetve beszélhetnek át. 

A jegyeshétvége után a párok az érintett témák tovább beszélését segítő írásos anyagot kapnak, egy mappát amely többek között párkapcsolatról, házasságról szóló filmek és könyvek listáját is tartalmazza.

– Elmondtuk a jegyeseknek, hogy a házasságnak „enni kell adni, ezért is ajánljuk nekik a főegyházmegyei családpasztorációs iroda által szervezett kapcsolatépítő programokat, illetve a mi rendezvényeink közöl a Házasság Heti programjainkat, ahol van lehetőségünk újból találkozni velük – emelték ki a jegyeshétvége vezetői.

A szentegyházasfalvi jegyeskurzus vasárnap délelőtt kiértékelővel zárult, a jegyespárok a közösséggel együtt a szentmisén adtak hálát istennek a kapott kegyelmekért.

Kertész Tibor

Fotó: Szent Gellért Alapítvány

Fotógalléria