👁‍🗨 822

Házaspárokkal beszélgetve az évek során többször szóba került az, hogy mi is a boldog házasság titka. Sokféle választ hallottam már erre a kérdésre. Egyesek szerint a jó kommunikáció, mások szerint a közös istenhit, a humor, az együtt töltött idő, a hasonló érdeklődési kör vagy egymás elfogadása. Folytathatnánk a felsorolást és a „titokfejtést”.

Mindannyian, akik házasságban élünk, tudjuk, tapasztaljuk, hogy ahhoz, hogy igazán boldogok legyünk a házastársi kapcsolatunkban, sok minden szükséges, de leginkább talán elköteleződés a társunk, a kapcsolat mellett, annak a vágynak a naponkénti ébrentartása, hogy elsősorban a társunkat szeretnénk boldoggá tenni, az ő javát akarjuk keresni.

Nemrég olvastam egy újságcikket annak kapcsán, hogy egy férfinak úgy sikerült megmentenie kátyúba jutott házasságát, hogy elhatározta: naponta megkérdezi a feleségétől, miként tehetné jobbá a napját, majd megpróbálja azt teljesíteni. Feleségének ellenállása, közömbössége ellenére tette ezt mindaddig, míg a köztük levő ellentétek elsimultak, a falak leomlottak, és újra tudtak beszélgetni egymással. Évekig gyakorolva ezt, a kettőjük közti különbségek erősségekké váltak, és megtanulták, hogyan viseljék gondját a másiknak.

Azt gondolom, hogy ez sok házaspár számára segítséget, megoldást jelenthet a nehéz pillanatokban – legalábbis érdemes lenne kipróbálni. Csupán egy döntésre van szükség, aztán kitartásra, hogy naponta megkérdezzük a társunktól: „Mit tehetek ma azért, hogy szebb legyen a napod?” Ha már tudjuk a választ, fontos, hogy teljesítsük is a kérését. Személyes tapasztalatommal tanúsíthatom, hogy ennek a „gyakorlatnak” nagyon jó gyümölcsei lesznek, lehetnek a házasságra nézve. Emellett természetesen, még sok mindent tehetünk azért, hogy társunk valóban boldog legyen mellettünk, hogy szebb, gazdagabb legyen a napja.

Férfiak, figyelem! Ha azt látják, hogy feleségeik már nagyon fáradtak, elnyűttek, vállalják át tőle az esti mosogatást vagy a gyermekek fektetését. Félre kell tenni a fáradtságot, a kedvetlenséget. A feleségek rendkívül hálásak lesznek érte! Lepjék meg feleségeiket apró figyelmességekkel: egy szál virág, egy gyengéd ölelés, egy soron kívüli puszi, egy finom csoki, egy romantikus vacsora mindig jól jön. Ezáltal kifejezhetik szeretetüket, megbecsülésüket.

Hasonlóképpen, kedves feleségek! Ahelyett, hogy szemrehányásokkal, kritikákkal illetnék társaikat, ezzel is aláásva a férjeik önbizalmát, lepjék meg társukat kedvenc ételükkel, italukkal, készítsenek számunkra egy jó meleg fürdőt, egy jó hátmasszírozásnak is nagyon fognak örülni. Mondják el, hogy mennyire hálásak azért, hogy dolgoznak a család jólétéért! Ha pedig valamiben szükségük lenne segítségre, a híres női megérzésekre támaszkodva próbálják megtalálni annak a módját, hogy közelebb kerüljenek férjeikhez.

Összegezve: a boldog házasság „titkai” tulajdonképpen nem is titkok, ahogyan mi azt emlegetni szoktuk. Egyszerűen csak önzetlenségről, egymásra figyelésről, beleérzési képességről, tapintatról, elköteleződésről szólnak, amelyek segítségével megtalálhatjuk naponta annak a módját, hogy kapcsolatainkban felismerjük a felmerülő buktatókat, és azokat kellő leleményességgel, kitartással és szeretettel mielőbb eltávolítsuk.

Kertész Marika

TÁMOGATOM

TÁMOGASSA MUNKÁNKAT!

Hasznosnak találta a fenti írást?

Ha igen, akkor kérjük, támogassa médiamissziónkat!

A honlapunkon, Facebook-oldalunkon megosztott üzeneteink és a Reggeli csendesség videóelmélkedés naponta több ezer emberhez jut el.

Segítsen nekünk továbbra is eljuttatni Isten szavát, a családról, a házasságról szóló örömhírt az emberekhez. Fennmaradásunkhoz szükség van az Ön adományára is!

Támogassa a Gyulafehérvári Főegyházmegye családirodáját még ma!

TÁMOGATOM