„Én vagyok az út, az igazság és az élet – válaszolta Jézus. – Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.” (Jn 14,6)

Jézus egy helyen így beszél önmagáról: „Én vagyok az Igazság”. Ezzel szemben a sátánt „a hazugság atyjának” (Jn 8,44) nevezi a Szentírás, ő inkább arról ismerhető fel, hogy kiforgatja az igazságot, hazugságokat terjeszt, és árnyékot vet Isten jellemére.

Jézus minden igazságnak a forrása és megtestesítője. Mindaz, amit mond, igaz, és az élete is ezt mutatja be.

Minket is erre hív: legyünk az igazság megtestesítői. Gyakran kísértésbe esünk, és tudathasadásos keresztényként éljük az életünket. Ebből adódik az, hogy vasárnap reggel a templomban feltűnően mások vagyunk, mint pl. kedden délután a baráti társaságban vagy a péntek esti filmnézésnél. De míg a kísértő arra törekszik, hogy hazugságaival becsapjon minket, addig Jézus azt szeretné, hogy megtapasztaljuk a szabadságot, amely a benne való életből fakad: „Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.” (Jn 8,32).

Jézus, az Igazság. Megszabadít a hamisság láncaitól, hogy felfedezzük az élet teljességét. A hazugság felismerésének egyetlen módja az, ha alaposan ismerjük az Igazságot, hasonlóan ahhoz, ahogy a nyomozók felismerik a hamis valutát, ha az igazit tanulmányozzák.

Ezért is kell teletöltenünk szívünket és elménket az Igazsággal, hogy azonnal felismerjük az ellenség hazugságait, amikor megpróbál becsapni minket.

ELMÉLKEDÉSHEZ, BESZÉLGETÉSHEZ:

– Házaspároknak: Hogy érzem magam, amikor a magam igazát keresem és bizonygatom? Mikor volt legutóbb, amikor elismertem, hogy neked van igazad? Mit érzünk, ha arra gondolunk: „Istenben van minden igazságunk”?

– Milyen hazugságok vannak az életetekben, a házasságotokban, a családotokban, amelyek belétek ívódtak és elválasztanak benneteket Istentől és egymástól?

– Mit mond Isten igéje ezek kapcsán? Keressétek meg együtt a megfelelő szentírási részeket a Bibliából! Írjátok ki ezeket, majd kérjétek együtt az Urat, hogy segítsen nektek a felismert igazság fényében élnetek!

IMÁDKOZZUNK!

Jézus,

Te vagy az Igazság, amely megszabadít minket. Olyan sokszor hagyjuk, hogy a sátán hazugságokat súgjon a fülünkbe. Jöjj, Jézus és segíts, hogy megtöltsük az életünket Veled és a Te szavaiddal! Tölts be minket teljesen a Te igazságoddal, hogy szavaid kiáradjanak a körülöttünk élők életébe, reményt, örömöt és szabadságot hozva számukra!

Ámen.

AZ IGE FÉNYÉBEN:

Jn 8,32, 17,17; 3Jn 1,3;

JÉZUS NEVÉVEL AZ ADVENTBEN