„Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert Ő szabadítja meg népét bűneitől.” (Mt 1,21)

A „Jézus” név a héber „Jesua” átírása, mely a „Jehosuah”, „Isten a szabadítás” rövidített formája. Az ószövetségi időkben egyáltalán nem volt szokatlan név, sőt kifejezetten kedvelt volt. Mint ahogyan a gyermek és az ifjú Jézusban sem láthattak semmi rendkívülit azok, akik között felnőtt. Mégis az Ő keresztneve nagy jelentőséggel bír azok számára, akik ismerik Őt, de amiatt is, amit Ő tett.
Az Ószövetségben Józsué vezette az izraelitákat Kánaánba. Bátor döntéseivel szorult helyzetekből mentette ki a népét, véres csatákat vívott és százezreket vezetett az Ígéret Földjére. Ellentétben az első Józsuéval, a második Józsué (Jézus) egy olyan világrengető csatát nyert meg, amelyet egyedül vívott, és győzelmével utat nyitott az Ő népének, hogy belépjen arra a helyre, amelyet Isten jelenlétének a fénye ragyog be.

ELMÉLKEDÉSHEZ, BESZÉLGETÉSHEZ:

– Mit vársz/vártok Jézustól ebben az adventben? Talán anyagi áldást és biztonságot kérsz/kértek tőle, egy szeretett személy, esetleg a párkapcsolatod, házasságod gyógyulását vagy más kérésed teljesítését?

Lehet, hogy kapsz választ a kérésedre… de az is lehet, hogy nem. Függetlenül attól, hogy mi történik, vagy hogy Ő hogyan válaszol az imádra, te nyílj meg az Ő érintése előtt, és kérd, hogy mutassa meg, mit akar tenni az életedben. Kezdd el ezt az adventet nyitott szívvel, reménységgel – mint akinek Jézusa, Megváltója van!

IMÁDKOZZUNK!

Drága Jézus,

köszönjük, hogy eljöttél, és megmentője, szabadítója lettél nemcsak a választott népnek, hanem mindazoknak, akik segítségül hívnak Téged.
Igen, gyakran úgy érezzük, hogy a Te üdvözítő munkád befejeződött a mi életünkben, mégis a lelkünk folyamatosan megújulásra vágyik. Ments meg minket az önelégültségtől és alakítsd szívünket a Te szent szíved szerint.
„Vizsgálj meg Istenem és ismerd meg szívemet; tégy próbára és ismerd meg utaimat, lásd, vajon a gonoszok útján járok-e, és vezess az örökkévalóság útján engem.” (Zsolt 139,23-24)

Ámen.

AZ IGE FÉNYÉBEN: Zsolt 139; Iz 53; Mt 21,11; Lk 2,11; Róm 11,26;