A kiskamasz lányoknak szóló, drámapedagógiai módszerekre épülő felvilágosító foglalkozás, a nagy sikerű Ciklus Show® után új fejezet nyílt a gyerekek szexuális felvilágosítása terén. Néhány éve Titkos küldetés® címmel kizárólag fiúk számára indult egy program a termékenység szépségéről és felelősségéről. A foglalkozások már ismerősek Erdélyben: marosvásárhelyi, csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, kézdivásárhelyi iskolákban több száz kiskamasz fiú lehetett részese annak a pár órás „utazásnak” melynek során a testüket, szervezetük működését ismerhették meg.

A Titkos Küldetés teljesítése során a fiúk maguk fedezik fel játékos szemléltető eszközök segítségével a hímivarsejtek haladási útját. A dramatikus játék során a foglalkozás vezetője egy kerettörténetbe helyezi a fogantatás történetét, melyben a résztvevők a küldetésben maguk is szereplőkké lépnek elő.

Eljátszva a hímivarsejtek szerepét, megértik a férfiú termékenység folyamatait, és a fogantatás csodáját, melynek során megfejtésre kerül a „titkos kód”, amit minden ivarsejt magában hordoz. Betekintést kapnak a női test működésébe a női termékenységi folyamatokba is.

A játékot beszélgetés előzi meg és követi a serdülőkor mibenlétével, termékenységi tünetekkel, a mindennapok gyakorlatával, a serdülők higiénés szabályaival, a férfivá érés lelki hátterével kapcsolatosan. Mindezek az ismeretterjesztésen túl a pozitív testkép és a férfiúi identitás megerősítését szolgálják. A foglalkozás jelmondata: “Férfias felelősséggel az életért!”.

Képzés indul foglalkozásvezetők számára

A program magyarországi meghonosítói ezúttal foglalkozásvezetői képzést hirdetett meg, az első kurzust május 24-én és 25-én szervezik meg Budapesten. Szeretettel várják munkatársaik közé azokat a férfiakat, akik elhivatottságot éreznek kiskamasz fiúkkal való foglalkozásra, csoportvezetői tapasztalattal rendelkeznek, és szívesen vállalkoznak Titkos küldetés® foglalkozások levezetésére. A képzés kapcsán további információk ITT kaphatók! (Fotó: csalad.mandiner.hu)

Kertész Tibor