👁‍🗨 1 107

A házasságra készülő fiataloknak egyházi és szakmai segítséget nyújtó jegyeskurzusoknak közel három évtizedes hagyománya van Gyergyószentmiklóson. A 2022. március 1-jén kezdődő új találkozás-sorozat kapcsán a szervező házaspárral, Pongrácz Józseffel és Tímeával Kertész Marika beszélgetett. A továbbiakban a Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Imecsfalván induló jegyeskurzusokról is tudósítunk.

Mióta van jegyeskurzus Gyergyószentmiklóson? Hogyan indult a jegyeskurzusok sorozata?

Városunkban körülbelül 1994 óta van jegyeskurzus. Akkortájt kerültek ide a segítőnővérek, Tegzes Katalin nővér irányításával indult el az első alkalom. Kezdetben a házigada egy pap és Katalin nővér voltak, a különböző témákhoz szakembereket, házaspárokat hívtak. Akkor heti kétszer volt találkozó és körülbelül négy-öt hétig tartott.

Mit kell tudni a gyergyószentmiklósi jegyeskurzusról?

Időközben a városunkban több plébánia is létrejött, de a jegyeskurzust város szinten szervezzük meg a Szent Miklós plébánián. A jegyespárok annál a plébániánál jelentkeznek, ahová tartoznak, hiszen fontos, hogy a saját plébánosukkal is találkozzanak, elbeszélgessenek. A házigazda a főesperes atya (több éven át Portik Hegyi Kelemen, tavalytól Dávid György) és mi magunk. Nagy segítségünkre van Hideg Csaba is, aki feleségével együtt sok éven keresztül vezették a kurzust.

Hogyan, milyen rendszerességgel szervezitek meg?

Az elmúlt években két-három jegyeskurzus volt évente, a jelentkezők számának függvényében. Általában a tavaszi és nyár eleji kurzusokon van nagyobb érdeklődés, hiszen az esküvők ideje is többnyire a nyári időszakra esik. Ebben az évben március 1-én indul az első jegyeskurzus, ha még lesz rá igény, akkor májusban lenne a második. Az idéntől nem tervezünk őszi kurzust, úgy tapasztaltuk, hogy arra a periódusra nagyon kevés pár jelentkezik, így inkább arra buzdítjuk a párokat, hogy tavaszi-nyári kurzusokra jelentkezzenek.

Hogyan épül fel a találkozások sorozata?

Kilenc héten át, heti egy alkalommal találkozunk a jegyesekkel, körülbelül két órát vagyunk együtt velük. Különböző témákat dolgozunk fel, amelyek a házassággal kapcsolatos kérdéseket boncolgatják, mint pl. kommunikáció, konfliktuskezelés, a házasság szentsége, családtervezés stb. Igyekszünk, hogy minden alkalomra hívjunk egy tanúságtevő házaspárt is, akik saját élettapasztalatukból osztanak meg, ezáltal is életszerűvé teszik a jegyeskurzust.

Hány jegyespárt tudtok fogadni?

Ez mindig a jelentkezés függvényében változik. Tapasztalataink szerint az ideális létszám 6-8 pár, de volt, amikor többen is voltak. A túl nagy létszámú csoportokkal már nehezebb dolgozni, mert mi azt is fontosnak tartjuk, hogy a jegyesek is hozzá tudjanak szólni az adott témához, kérdéseiket fel merjék tenni, ehhez viszont kell a bizalmi kapcsolat.

Milyen tapasztalataitok vannak az eddigi kurzusok nyomán?

Alapvetően pozitív tapasztalatok ezek. A jegyesek általában kissé szorongva jönnek, viszont pár alkalom után ez változik, és a végére mindenki úgy távozik, hogy nem bánta meg, hogy részt vett az alkalmakon. Többször hallottuk már azt a visszajelzést is, hogy ez a heti egy alkalom lefoglalt minőségi idő volt a pároknak. És nem utolsó sorban mi is hálásak vagyunk ezekért az alkalmakért, mert számunkra is megerősítőek.

Fotó: Pongrácz József

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében szerveződő jegyeskurzusokat bemutató sorozatunk további részei:

JEGYESKURZUS KARCFALVÁN

JEGYESKURZUSOK A FŐEGYHÁZMEGYÉBEN

TÁMOGATOM

ADOMÁNYÁVAL MISSZIÓNKAT SEGÍTI

Ha teheti támogassa a munkánkat. Köszönjük!

TÁMOGATOM