👁‍🗨 915

A jegyeskurzus egyházi, szakmai segítség a házasságra készülő fiataloknak, jó lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra. Evangelizációs alkalom is, mert a jegyesek Istennek a házasságra és családi életre vonatkozó tervét ismerhetik meg, ugyanakkor kurzus, mert egy-egy téma kapcsán szakemberek is megszólalnak.
Új sorozatunkban a Gyulafehérvári Főegyházmegyében induló jegyeskurzusokról olvashatnak, az interjúk során próbáljuk megszólítani a kurzusok kezdeményezőit, vezetőit, de a résztvevő jegyespárokat is.
2022. február 9-én a felcsíki főesperesi kerülethez tartozó Csíkkarcfalván indítanak jegyeskurzust, ide várják jegyespárok jelentkezését. A csíkkarcfalvi jegyeskurzus ötletgazda és vezető házaspárával, Kelemen Leventével és Zsókával Kertész Marika beszélgetett.

Mi indított benneteket arra, hogy a jegyeskurzusok tartását elkezdjétek?
Levente: 2014-ben kezdtük el, akkoriban, amikor Marosszentgyörgyön a családpasztorációs központ egy hétvégés jegyesoktató képzőt szervezett. Éreztünk egy hívást, vágyat arra, hogy mindazt a gazdagságot, örömet, a nehézségeken való átlépésnek a módját, mindazt, amit mi is tanultunk, megtapasztaltunk, azt másokkal is megosszuk.

Hogyan épülnek fel a jegyeskurzusok?
Levente: „Fészekrakás hármasban” – ez a címe a jegyeskurzusunknak. Ez arra utal, hogy a házasságban a jó Istennel hárman vagyunk – ha Őt is beengedjük. Jellegzetessége, hogy Isten jelenléte témánként végigkíséri a jegyeskurzust: úgy az önismeretnél, a kapcsolat útjánál, mint a kommunikáció témánál szóba kerül az Istennel való személyes és hármas kapcsolat is. Ezek beszélgetéseket jelentenek Isten mélyebb megismeréséről, a hit útjáról (a párkapcsolat útjával párhuzamosan), az Istennel való kommunikációról, az imáról.

Zsóka: Leventének régi vágya, hogy átadjuk a saját tapasztalatainkat a fiataloknak, azért, hogy legyenek szép házasságok. Bennem emiatt nagy feszültség volt és nem akarás, mert olyan régóta dolgozom a tanügyben, hogy már sok környékbeli fiatalt tanítottam. Nem akartam a volt diákjaimnak ennyire személyes dolgokat elmondani. Azonban az a bizalmi légkör, ami a találkozók során kialakult, megnyitotta a szívemet és a számat is.

Hány alkalommal találkoztok a jegyespárokkal, egy alkalommal mennyit vagytok együtt?
Levente: Alapból nyolc alkalom van a programunkba beépítve, de a tapasztalat azt mutatta, és az utóbbi években a gyakorlatot is ebbe az irányba igazítottuk, hogy szükség lehet egy utolsó „pót-találkozóra”, ahol a felgyűlt kérdéseket, vagy a jegyespárok által hozott témákat újra átbeszélhetjük, visszatekinthetünk a közösen bejárt útra.

Milyen témákat dolgoztok fel? Néhányat már említettetek…
Zsóka: Első alkalommal ismerkedünk, aztán van egy kis önismereti rész Én, Te és Isten címmel, a Kapcsolatunk útja, a Szerető kommunikáció, Konfliktus-megbocsátás, Házasság, ahogyan Isten szeretné, a házasság szentírási alapjairól, a házasság szentségéről. Fontos téma, hogy hogyan élik meg a szülők az elengedést. Nagyon szépek a szülőkkel való találkozások is. Aztán a természetes családtervezés következik és a lezáró, kiértékelő találkozó az utolsó.

Egy alkalommal hány jegyespár jelentkezik a kurzusra? Mennyire érdeklődőek, kitartóak a párok? Van igény a folytatásra?
Levente: A létszám mindig változik, voltak alkalmak, amikor többen, máskor kevesebben jelentkeztek, de volt már olyan alkalom is, amikor egy párral vittük végig a jegyeskurzust. A plébánosunk azt szorgalmazza, hogy tegyük kötelezővé a találkozókat, de azt tapasztaljuk, hogy ha kötelező, akkor az nem ugyanolyan, mint amikor a jegyespárok szívesen, szabad akaratukból jönnel el. Az első találkozásunkkor nemcsak ismerkedünk, hanem a végén a résztvevőknek röviden a jegyeskurzust, annak témáit, a találkozások menetrendjét, felépítését is bemutatjuk. Ezt követi az elköteleződés, egy ünnepélyes pillanat, amikor a párok megígérik, hogy amíg ez a kurzus tart, a közösen megbeszélt napon a találkozást, a jegyesurzust prioritásnak tekintik. Ha valami halaszthatatlan közbejönne, akkor is azt kérjük, hogy legalább az egyik fél legyen jelen a találkozón.
A jegyeskurzus végét fájdalomként éljük meg, a párok minden alkalommal elmondják, hogy ezt valamiképpen folytatni kellene. Ennek keressük a különféle lehetőségeit. Volt alkalom, amikor egy többalkalmas tematikus sorozat erejéig létrejött egy házaspárokból álló csoport, de előfordult, hogy később viszajöttek személyes beszélgetésre egy adott problémával. Egyszer egy Házasság Hete kapcsán az eddigi összes jegyespárunkat megpróbáltuk összehívni egy találkozóra, ahol közös visszatekintés, rövid beszámoló erejéig megoszthatták azt, ahol tartanak a közös életükben, a házasságukban. Ezek mind nagyon szép együttlétek, találkozások voltak.

Csíkkarcfalvi jegyeskurzus 2021. februárjában

Úgy tudom, hogy most is van egy házascsoportotok, ahol különböző témákat dolgoztok fel együtt…
Levente: Ennek sajátos története van. A jegyeskurzusban szereplő Hogyan kommunikáljuk? témát saját tapasztalataink, vágyaink alapján kibővítettük és Szerető kommunikáció néven próbáljuk bemutatni a jegyeseknek.
Nagy igény van rá, a visszajelzésekben legtöbbször ez szerepel a legérdekesebb témaként, később erre kérdeznek még rá. Szomorúan tapasztaljuk, hogy a jegyeskurzus időkeretei szűkösek ahhoz, hogy ezt a témát – a megalapozásával együtt – részletesen tárgyaljuk.
Egy képzésben a záródolgozatom témájául ezt választottam, így most egy csoporttal – öt házaspárral – próbáljuk ezt az utat végigjárni. A nyolc-kilenc találkozó alkalmával csak a szerető kommunikációról lesz szó. A szándékom az, hogy ebből egy olyan írott anyag szülessen, amelyet házascsoportokban vagy más csoportban is használni tudnak majd.

Zsóka: Jó látni azt, amikor később visszajönnek a jegyespárok – már házaspárként -, és már élik azt, amiről beszélgettünk, amiről csak az elméletet hallották. Amikor életté válik az, amiről a jegyeskurzusokon szó volt, nagyon izgalmas témák születnek – már más megközelítésben. Olyan szép látni ezt, mint amikor egy palánta életre kell és növekedni kezd.

Kitartást kívánunk nektek ezen az úton. Isten áldása kísérje továbbra is az életeteket, szolgálatotokat!

Lejegyezte: Kertész Marika

A csíkkarcfalvi jegyeskurzusra még lehet jelentkezni Kelemen Leventénél (0744 548 585) és Zsókánál (0748 997 956).

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében szerveződő jegyeskurzusokat bemutató sorozatunk további részei:

JEGYESKURZUS INDUL GYERGYÓSZENTMIKLÓSON

JEGYESKURZUSOK A FŐEGYHÁZMEGYÉBEN

TÁMOGATOM

ADOMÁNYÁVAL MISSZIÓNKAT SEGÍTI

Ha teheti támogassa a munkánkat. Köszönjük!

TÁMOGATOM