A Szent Gellért Alapítvány által szervezett jegyeskurzust elvégző fiatalokkal és a szentegyházi, valamint kápolnásfalusi házastársak részvételével tartanak tíznapos online feladatsort a házasság hetén. A feladatok teljesítését követően, február 18-án és 19-én este gyertyafényes vacsorával zárják az eseményt – A Hargita Népe beszámolója a szentegyházasfalvi Házasság Hetéről 

Több mint két évtizede indítanak rendezvénysorozatokat, szerveznek előadásokat és különböző eseményeket a világ más-más kultúrái február közepén – felhíva ezzel a figyelmet a házasságkötés fontosságára. Szentegyháza immár negyedik alkalommal, Kápolnásfaluval közösen pedig második éve ünnepeli a házasság hetét. A Kis-Homoród völgyében január hetedikétől tizenkilencedikéig a házastársi elköteleződésnek szentelik az időt: tíz napig tartó feladatokkal készülnek a gyertyafényes vacsorára.

– Nem kell lehetetlen kihívásokra gondolni. A célunk, minden nap legyen alkalom arra, hogy a párunkkal és a házasságunkkal foglalkozzunk. Hogy a regisztrált férj és feleség újra megemlékezzen arról, hogy miért és hogyan döntött az összeházasodás és elköteleződés mellett – vázolta a rendezvény célját Mag Katalin.

Isten és a házasság

Ahogy a záróeseményt is a plébános áldásával indítják majd, úgy a feladatok nagy része is szorosan kapcsolódik a házaspárok közös istenélményeihez és istenkereséséhez. A program hatodik napján elmélkedésre szólították fel a részt vevő párokat: azokat az eseményeket és véletlennek tűnő változásokat kellett számba venniük, amelyekben az isteni gondviselés előbbre jutást és kapcsolati fejlődést eredményezett a közös életükben.

Az idei esemény mottója: Maradjunk együtt! A rendezvény szervezőjeként tevékenykedő Mag Katalin beszámolója szerint erre a gondolatra próbálták építeni ezt a közel két hetet, és a játékos tíznapos feladatsorral is az összetartozás és együtt maradás érzetét szeretnék megerősíteni a házaspárokban. Lapunk érdeklődésére Mag Katalin örömmel igazolta, hogy a házasság hete programsorozatra évről évre nagyobb az érdeklődés Szentegyházán.

– Idén kilencven pár regisztrált az online kitölthető kérdőívünkben. Ennek a számnak nagyon örülünk, még ha előreláthatóan is csak negyvenöt pár fog megjelenni a vacsorán. Valójában ez is pozitív hozadéka a programnak: Németországból, Marosvásárhelyről és Székelyudvarhelyről is vannak házaspárok, akik jelentkeztek és velünk együtt teljesítik a feladatokat – fűzte hozzá Mag Katalin.

Tanulni mások tapasztalataiból

A rendezvény záróalkalmán egy hatgyermekes házaspár előadásával szeretnék hangsúlyozni, hogy a házasság megpróbáltatásainak ki nem mondása szüli a legtöbb okot a társak eltávolodására és elmagányosodására.

– Minden évben olyan házastársakat próbálunk meghívni, akik hajlandók és készek arra, hogy valamilyen megpróbáltatás, vagy kihívás tapasztalatáról és túléléséről beszéljenek nekünk. Idén a hatgyermekes gyergyóremetei Balázs Robi és Hajni látogat el hozzánk – mutatta be az este meghívottjait az önkéntes. Rámutatott: Kápolnásfaluban már 2014 óta működik egy nagyon sikeres jegyeskurzus. A Szent Gellért Alapítvány és Major Sándor plébános által működtetett házassági felkészítő sikeres eredményekkel büszkélkedhet.

– A házasság hetének alapját is a jegyeskurzust elvégző párok alkotják. A februári feladatsorokat, a gyertyafényes vacsora megszervezését is az alapítvány és a többnyire frissen egybekelt önkéntesek vállalják – hangsúlyozta Mag Katalin.

Demeter Adél-Hajnalka / Hargita Népe