Az adventi időszakban legfőképpen arra vágyom, hogy békésebb, nyugodtabb, csendesebb legyen az életem. Szeretnék több minőségi időt töltenni a szeretteimmel, ugyanakkor vágyom arra, hogy meghalljam a jelenben szóló Isten hangját, üzenetét. Ő ebben az adventben is valami egészen újat készített elő számunkra, családjaink számára. Ő most is szeret és minden nap újra el akar jönni hozzánk. Örüljünk Isten szeretetének, jelenlétének!

Jó, hogy ha már reggel Istennel indítjuk a napunkat, kezébe téve az aznapi teendőinket, kérve az áldását, segítségét. Esténként megvizsgálhatjuk azt, hol éreztük aznap Isten szeretetteljes, örömteli jelenlétét az életünkben. Napközben – különösen, amikor elfáradunk, vagy rosszkedvűvé válunk – álljunk meg egy pillanatra, és köszöntsük Jézust, aki minden szenvedésünket elhordozta, legyőzte és újra el akar jönni hozzánk.

Vállaljunk valamilyen önmegtagadást: lemondhatunk az édességről, kávéról, internetezésről. Szerezzünk örömet a rászorulónak, a „legkisebbeknek”, hogy így Jézus megszülethessen közöttünk!

Próbáljunk új szemmel nézni családtagjainkra, munkatársainkra, közösségünk tagjaira! Minden nap fedezzünk fel valami szépet másokban, és dicsérjük meg őket!

Esténként összegyülhetünk az adventi koszorú körül egy rövid liturgiára: elolvashatunk együtt egy „adventi mesét”. Elmondhatjuk, hogy miért vagyunk hálásak Istennek és köszönetet mondhatunk egymásnak. Ugyanakkor megbeszélhetjük a másnapi „feladatot”, amit megpróbálunk mindannyian teljesíteni. Néhány lehetséges feladat:

– szerezzünk örömet valakinek (pl. osztálytárs, szomszéd)
– imádkozzunk a betegekért
– menjünk el együtt Rorate hajnali szentmisére
– öleljük meg egymást
– legyünk kedvesek valakivel, aki ellenszenves számunkra
– írjunk bátorító üzenetet egy ismerősünk számára
– legyünk segítőkészek, önként ajánljuk fel a segítségünket másoknak
– mosolyogjunk minél többet
– lepjük meg egymást egy kis ajándékkal
– válasszunk ki a ruháink vagy játékaink közül néhány darabot, amivel megörvendeztethetünk valakit

Természetesen ezek mellett olyan programokat is szervezhetünk, ami által közelebb kerülhetünk családtagjainkhoz. Így pl. rendezhetünk játékestet vagy kreatív estet, amikor együtt társasozunk vagy párnacsatázunk, esetleg karácsonyi díszeket vagy képeslapokat készítünk.

A napokban többször hallottam ismerősöktől: „nekünk az idén élmény adventi naptárunk lesz”. Nagyon jó, hisz ennek segítségével közelebb kerülhetünk egymáshoz! De ne legyen ez „élményhajszolás”, és miközben szép pillanatokat élünk meg együtt, ne feledkezzünk meg a legfőbb ajándékról, Jézus Krisztusról, akinek születésnapját készülünk megünnepelni, aki ebben az adventben is el akar jönni az életünkbe, a családunkba.

Kertész Marika