A házasságnak a nehéz időkben történő védelme azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk tudatosan erőfeszítéseket tenni a kapcsolatunk egészsége érdekében. Az elmúlt napokban fenekestül felfordult világunkban az egészségünk mellett az értékeink is veszélybe kerültek. A kialakult helyzet változtathat a kapcsolaton és a házasságon, a válság felé sodorhatja, de mélyítheti is azt.

Néhány nappal ezelőtt Mihalec Gábor pár- és családterapeuta egy Facebook-posztban hívta fel a figyelmet a jelenségre: Kínában a koronavírus-fertőzések miatti vesztegzár enyhítése után az emberek tömegesen indultak el válási keresetet benyújtani. Az is kiderült, hogy a bezártság alatt az átlagosnál jóval magasabb volt a családon belüli bántalmazás esetszáma. Vannak már olyan kínai városok, ahol korlátozni kellett, hogy egy nap hány válási keresetet tudnak befogadni, mert az igény meghaladta a hivatal kapacitását.

A szakember megfigyelései szerint jellemző hogy „békeidőben” is vannak mélypontok a párkapcsolatokban, különösen a családi nyaralások és karácsony idején, amikor a párok kiesnek a napi rutinból, több időt töltenek egymással, és az évek során szőnyeg alá sepert feszültségek robbannak, próbára teszik a kapcsolatot.

A járványhelyzet és az életbe lépett kijárási tilalom várhatóan hasonló hatást fog kiváltani, ezért érdemes odafigyelni még a legkisebb apróságra is – a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés, az otthoni oktatás mellett muszáj a házasságunk egészségére is időt szánni.

A párkapcsolatokat életben tartani nehéz munka, de megéri a fáradságot. Emberpróbáló idők jönnek, majd mennek, és közben lehetőséget biztosítanak, hogy a dolgok mélyére tekinthessünk.

A legjobb, amit tehetünk, ha mindennap egy kicsit dolgozunk, alakítunk, erősítünk házasságunk „immunrendszerén”, így majd a megpróbáltatások idején védettséget élvezhetünk a legkomolyabb „fertőzések” ellen. Ahol nem alakult ki a párok között a hatékony kommunikáció és konfliktuskezelés, ott a jelen állapot igazi krízishelyzetté válhat.

A bizonytalansággal járó szorongás esetén az is gondot okozhat, hogy eltérőek lehetnek a stresszel szembeni megküzdési stratégiáink. Azokban a párkapcsolatokban, ahol a hűtlenség és féltékenykedés miatt megtört a bizalom, és talán éppen a válást fontolgatták, ott különösen nehéz lehet összezárva lenni.

Hogyan lehet mégis elérni, hogy a napjaink a járvány ideje alatt jó hangulatban teljenek? Elsősorban tudatossággal, szervezéssel, tervezéssel. Apró meglepetésekkel, kedveskedésekkel, odafigyeléssel közeledhetünk a másikhoz. Mert ma még megtehetjük, ma még megérinthetjük, megölelhetjük. Egy-két hét múlva? Ki tudja…

A „házasságápoló” terveinket érdemes úgy összeállítani, hogy a kívánságok, amiket egymástól kérünk, férjenek bele gyermekeink mellett is az időnkbe, otthon is meg lehessen csinálni, és ne legyenek anyagi jellegűek.

Íme néhány ötlet a következő hetekre, amelyeket cetlikre írva érdemes beletenni egy kis dobozba, majd mindennap húzzunk ki felváltva egyet és teljesítsük a következő pár napban: egy nap, amikor mindenre azt kell mondanom, hogy igen, rendelhető reggeli az ágyban, egész estés beszélgetés, kézzel írt szerelmes levél, gyertyafényes randevú egy-egy pohár bor társaságában, masszázs. Természetesen a lista bővíthető.

Az együtt töltött minőségi idő segíthet ebben a helyzetben, amely lehetőséget ad a lelassulásra, befelé fordulásra, a lelki életre. Többet foglalkozhatunk a szeretteinkkel és Istennel ebben a következő pár hétben. 

Kertész Tibor