Ezekben a napokban örüljünk együtt annak, hogy az Úr közel van. Emberszerető     jóságunkat, szelídségünket ismerjék meg mindazok, akik körülöttünk élnek.

„Örüljetek az Úrban mindig! Újra mondom: Örüljetek! Ismerje meg mindenki a ti szelídségeteket! Az Úr közel van!” ( Fil 4, 4-5)

Szent Pál apostol az Úrban való örömre hívja fel a figyelmünket ebben a szentírási részben. Örülni mindennek, örülni mindenben. Sokszor komoly kihívást jelent ez számunkra, különösen akkor, amikor „nehezebb” napokat élünk.
Advent harmadik hetében legyünk az öröm „pásztorai”. Keressük meg együtt a hétköznapok apró örömeit, és adjunk hálát értük.Ugyanakkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy szeretteinknek és a körülöttünk élőknek örömet szerezzünk.

Néhány ötlet ennek gyakorlati megvalósítására:

– Vezethetünk „örömnaplót”, ahová a nap végén beírjuk, berajzoljuk, hogy minek örültünk aznap.

– Vágjunk ki két nagy szívet papírból. Egyikre rajzoljunk kis színes nyilat, amely a közepe fele mutat: ide írjuk fel majd nap mint nap mindazt, amivel aznap Isten megörvendeztetett minket. (Lehet ez napsütés, hóesés, netán egy mosoly, egy jó szó, amit ajándékba kaptunk.) A másik szívre pedig kifele mutató nyilat tegyünk, és ide írjuk fel azokat a cselekedeteket, amelyekkel tovább tudtuk adni az Istentől kapott szeretetet, amelyekkel megörvendeztettük egymást. Tegyük olyan helyre a szíveket, hogy napközben is mindenki számára elérhető legyen, de írhatjuk az esti imádság keretén belül is. Mondjunk köszönetet Istennek és egymásnak a kapott jókért.

– Készíthet a család egy külön plakátot minden családtag részére névvel ellátva. Helyezzük el ezeket az otthonunkban egy mindenki számára elérhető helyen. A hét folyamán mindenki igyekezzen észrevenni, ha a másik olyat tesz, amivel gazdagítja a család életét, vagy örömet szerez a többieknek. Minden ilyen alkalommal, aki észrevette, ráírja az illető plakátjára, amit megfigyelt és amit megköszön neki. Határozzon meg a család egy rendszeres időt, amikor együtt megbeszélik a leírtakat. Minden családtag ossza meg a többiekkel, mik azok az egyszerű dolgok, gesztusok, amelyek örömet okoznak és gazdagítják őt.

Kertész Marika