„Gyakorivá vált, hogy amikor az egyik fél úgy érzi, nem kapja meg azt, amire vágyott, vagy nem valósul meg, amiről álmodott, az már elegendő ahhoz, hogy véget vessen a házasságnak. Így a házasság nem lesz tartós. Néha a döntéshez, miszerint mindennek vége, elég egy csalódás, távolmaradás egy olyan helyzetben, amikor szükség lett volna a másikra, a sértett büszkeség vagy egy megfogalmazhatatlan félelem. Vannak az elkerülhetetlen emberi törékenységnek olyan helyzetei, melyeknek túl nagy érzelmi súlyt tulajdonítanak. Ilylen például annak érzése, hogy nem értettek meg teljesen, a féltékenység, a két fél között fölmerülő különbségek, egy más személy iránti vonzódás, új érdeklődések, melyek birtokba akarják venni a szívet, a házastárs testi változásai és sok egyéb. Ezek nem jelentenek merényletet a szeretet ellen, sokkal inkább alkalmat adnak arra, hogy még egyszer újjáteremtsék azt.(Ferenc pápa – Amoris Laetitia, 237)

Gondoljuk át!

Éreztünk-e csalódottságot, tapasztaltuk-e a beteljesületlenség érzését a házasságunkkal kapcsolatban? Ha igen, miért? Próbáljuk meg szerető szívvel, építő módon, nem szemrehányóan kifejezni ezeket az érzéseinket.

Imádkozzunk!

Urunk,

segíts, hogy ne féljünk és ne adjuk fel a küzdelmet, amikor kihívások, egymásnak okozott sebek vagy csalódások teszik próbára szeretetünket. Te tudod a legjobban, hogy mit élünk át ilyenkor, és azt is tudjuk, hogy Te képes vagy megváltoztatni, átformálni ezeket a helyzeteket.
Add, Urunk, hogy házaspárként újra egymásra találjunk, hogy újra elkötelezhessük magunkat egymás mellet. Adj nekünk bölcsességet és türelmet egymás iránt, valamint bölcs tanácsadókat, akik segítenek abban, hogy jobban megértsük egymást.
Újítsd meg és növeld az örömöt a házasságunkban. Hisszük, hogy a Te kegyelmedből átjutunk ezeken a megpróbáltatásokon és megújulhat a szeretetünk.

Ámen.

AMORIS LAETITIA HÁZASPÁROKNAK 29.                                            AMORIS LAETITIA HÁZASPÁROKNAK 31.