Dévai, csernakeresztúri és vajdahunyadi házaspárok is részt vettek 2021. október 2-án a Nyisztor-házaspár tulajdonában levő Bukovina Panzióban megtartott családnapon. A járvány miatt régóta személyesen nem találkozott párok, akiket a Szentírás szava, Isten igéje hívott emberközelbe, nyitottsággal hallgatták egymást.

Az Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére vagy E.N.D. (franciául Equipes Notre-Dame) katolikus házastársi lelkiséghez tartozó, egymást jól ismerő, a járványidőszak előtt még rendszeresen találkozó házaspárok kíváncsian, néha megdöbbenve hallgatták egymás megéléseit, tapasztalatait. A megosztások őszintesége komolyságot és szomorúságot is behozott az együttlétbe, azonban a közös játék és a kánai mennyegző története átsegített az együttlét és az isteni üzenet új szakaszába. Ezt páros, kiscsoportos beszélgetéssel mélyítettük el.

Az elmélkedés kulcsszavai: Üres korsók – a mi ürességeink, a „volt, de elfogyott” vagy „volt, de már nincs…”, meddőségeink… pusztaságunk… Vízzel teli korsók – emberi részünk a jelenlét, az emberi hozzáállás, emberséges kapcsolatok… Borrá vált víz – Isten hozzáadja mindig az Ő áldását, kegyelmét és ez megváltozatja lelkünk hangulat-világát, örömet és békét hoz be szívünkbe.
A Tóth János csernakersztúri plébánossal együtt ünnepelt szentmise mintegy megerősített és küldetést adott mindnyájunknak. A szentségimádás, mellyel zártuk együttlétünket azóta is kíséri hétköznapjainkat. 

Szénégető István családreferens

Főegyházmegyénk szórványközösségeit látogató körutunk további állomása október 9-én Medgyesen lesz.

A körút támogatója a Communitas Alapítvány. Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával.