👁‍🗨 869

Idén július 23-án, vasárnap ünnepeljük a Nagyszülők és Idősek Világnapját. Családirodánk önkénteseinek fordításában örömmel tesszük közzé a Vatikánban készült segédanyagokat az ünnepléshez, melyek plébániai és lelkiségi közösségek, családok és egyének számára is használhatóak.

„A nagyszülők és idősek harmadik világnapjának, melyet 2023. július 23-án ünneplünk, központi témája: »Irgalma nemzedékről, nemzedékre azokra száll, akik őt félik.« (Lk 1,50). Ez a verssor arra emlékeztet, hogy Isten irgalmassága a történelem folyamán azok tanúságtétele által mutatkozik, akik megtapasztalták ezt az irgalmat és tovább adták azt gyermekeiknek és unokáiknak. A nagyszülők és idősek arra hivatottak, hogy magukon viseljék ezt az irgalmasságot, hogy szavakkal és életükkel meséljenek arról, ahogy Isten hűséges volt ígéreteihez és, ahogyan továbbra is szereti az Ő népét. Ők, ugyanúgy arra vannak meghívva, hogy befogadják Isten irgalmasságát és hagyják megvigasztaltatni magukat az Ő atyai szeretete által, mely nem hagyja el őket soha.” – írja a világnapot meghirdető dokumentum.

A 3. Világnap sajátossága: Ferenc pápa összekapcsolja a hamarosan Lisszabonban sorra kerülő Világifjúsági Találkozó üzenetével, kérve, hogy a gyakorlatban is idén unokák és nagyszülők, fiatalok és idősek szolidaritással karolják fel egymást. Ehhez az idősek imáját és a pasztorális javaslatokat vehetjük segítségül a mellékletek közül.

Az ünnepi szentmisét minden közösség Lélek-sugallta kreativitással készítheti elő, a csatolásban találunk Egyetemes könyörgést, ünnepélyes áldást. A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma teljes búcsút engedélyez – a rendeletet is olvashatjuk a mellékletben.

Felhívjuk a figyelmet a Verbum Kiadó által közreadott Szent Anna szentkép szépségére és fontosságára, de hasznosságára is.

A segédanyagok megtekinthetők és letölthetők itt (a címekre kattintva):

Kevin Farell bíboros, a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma prefektusának levele

A Világiak, Család és Élet Dikasztériumának üzenete a Nagyszülők és Idősek Világnapjára

Pasztorális javaslatok

Rendelet teljes búcsúról

Szentmise (Hívek könyörgése-Záró áldás)

A Nagyszülők és Idősek III. Világnapjának imája

Sok kegyelmet kívánunk!