Ferenc pápa egy évvel ezelőtt, december 8-án hirdette meg a Szent József-évet, abból az alkalomból, hogy elődje, IX. Piusz pápa 1870-ben Szent Józsefet ünnepélyesen az Egyház védőszentjévé nyilvánította. Ugyanezen a napon jelent meg Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családbizottsága elnökének első, bemutatkozó családreferens püspöki körlevele is.

„A Szent József-év formálisan lezárul, de a tovább folytatódó Amoris laetitia-családévben számítunk Szent József közbenjárására, és a következőkben is fontosnak tartjuk, hogy kiemeljük az apák (édesapák, nevelő apák, sőt a lelki apák/atyák) szerepét. Az apa a családban most azért is különösen jelentős személy, mert a vírus sajnos még mindig jelen van a mindennapjainkban, és családjainknak időnként zártabb életet kell élniük. Nagy szükség van a biztonságot adó, bátorító, kezdeményező és szeretni tudó apákra.” – írja az egy éves évfordulóra kiadott körlevelében Marton Zsolt püspök, aki ebből az alkalomból a családpasztoráció területén az elmúlt egy évben elvégzett munkát is értékelte, felsorolva azokat a kihívásokat, amelyekkel az élet, a házasság és a család védelme során ma találkozhatunk.

„Családreferens püspökként szeretném megerősíteni, hogy Szent József segítségét kérve én is apai szívvel, egy lelki atya szívével akarok mellettetek állni a következő évben is, várva az egyre szabadabb, személyes találkozás lehetőségeit. Köszönöm a kitartásotokat, egész éves hűségeteket a nehéz helyzetekben! Őszintén együttérzek azokkal a családokkal, akik elvesztették szeretteiket a járvány során. Osztozom velük fájdalmukban.  Most, adventben, a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz pártfogását kérve imádkozom értetek. Szeretném a szívetekbe helyezni, hogy az Egyháznak, mint egy nagy családnak vagyunk a tagjai, amely nemcsak Isten rólunk elgondolt szeretettörvényét hirdeti, hanem mellettetek áll annak megvalósításában. Adventi készülődésünk hozza el családjainkba a karácsony igazi örömét!” – zárja körlevelét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.

A körlevél teljes egészében a Magyar Kurír egyházi hírportálon olvasható.